Minutom šutnje i polaganjem vijenaca počelo obilježavanje 102. obljetnice Labinske republike

Minutom šutnje i polaganjem vijenaca počelo obilježavanje 102. obljetnice Labinske republike

2.3.2023. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Minutom šutnje i polaganjem vijenaca gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića sa suradnicima i  izaslanstvima Općine Kršan, Općine Pićan, Općine Sv. Nedjelja i Općine Raša te predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata i udruga antifašističkih boraca, na bisti Ivana Pipana u Aleji velikana, na spomeniku rudarima na labinskom groblju, na Štrmcu i na Krvovoj placi u Vinežu gdje je 2. ožujka 1921. počeo štrajk labinskih rudara, poznat kao Labinska republika, počelo je obilježavanje 102. obljetnice tog povijesnog događaja.

Prisjećajući se tog najznačajnijeg događaja u labinskoj povijesti kada su labinski rudari pod vodstvom Ivana Pipana krenuli u štrajk protiv tadašnjih talijanskih vlastodržaca i pod krilaticom „kova je naša“, uspostavili su kratkotrajnu samoupravu koja je ugušena u krvi nakon 37 dana. O važnosti tog događaja, ali i rudarenja na labinštini govorili su zamjenik župana Tulio Demetlika i labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

-Stoga je naša obaveza i dužnost da upravo kroz projekte koje i najavljujemo uz grad Labin i kroz strateške projekte značajne za Istarsku županiju da upravo valorizacija rudarske baštine i spomen na tu vrstu industrije ostane vječno među nama.


To smo dužni našim precima i svim našim rudarima rekao je zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, koji je u ime uprave Istarske županije, župana Borisa Miletića i svoje osobno svima čestitao Dan rudara i Dan Labinske republike. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je kako je riječ o velikom blagdanu koji se obilježava svake godine 2.ožujka iz poštovanja i pijeteta prema rudarima.

-Ovdje se uvijek osjećam posebno jer Labin sigurno ne bi bio ovakav kakav je danas da nije bilo rudara. Ne samo da je Labin izgrađen na žuljevima naših rudara, naših kovari nego je donio jedan drugačiji, slobodarski duh, nešto što mislimo da nam je kao zrak i voda bogom dano. Sloboda je nešto najvrijednije. Ljudi se danas u svijetu bore za nju i za nešto što mi danas imamo, a sve je krenulo na ovom mjestu u borbi za radnička prava što je bio glavni motiv svega toga. Taj događaj obilježio je kasnije cijelu labinštinu, ali i Istru.


Labinska republika ugušena je 8. travnja, ali nije se ugasila ta tradicija i taj duh Ta se borba nastavila i dalje dvadeset godina kasnije u NOB-u i 1943. u rudniku. Da nije toga bilo ne bi ni nas bilo ovdje danas u tom obliku.

Priča se nastavila i 1991.godine u Domovinskom ratu. Labin i Labinština su drugačiji, imaju tu neku svoju notu koja se bazira upravo na teškom životu naših rudara koji su nas odgajali. Zato smo možda malo i skromniji, neki puta i tvrdoglaviji, ali znamo što je istina i što je pravda. Ne bojimo se boriti za pravdu, rekao je Glavičić zahvalivši svim rudarima na onome što su napravili uz želju da se taj duh prenosi na sljedeće generacije. Svoj je govor zaključio riječima Kova je nasa, a šoldi su vražji.


Svečanost su uveličali maestro Franko Ružić i student Bruno Falco koji je pročitao pjesmu na labinskoj čakavici „Ruku mi daj“ Rine Miletić.


Labinsku republiku mnogi smatraju i prvim organiziranim otporom tada nadirućem fažizmu u Europi. U pobuni koja je bila posljedica teškog gospodarskog položaja, loših socijalnih uvjeta i ugnjetavanja sudjelovali su rudari različitih etničkih skupina, Hrvati, Slovenci, Talijani, Česi, Slovaci i Poljaci koji su uspostavili crvene straže i sami rukovodili proizvodnjom. Na taj dan 2. ožujka obilježava se i Dan rudara.

Obilježavanje 102. obljetnice Labinske republike nastavlja se navečer u Kinu Labin s početkom u 19 sati gdje će se održati glazbeno-lirska večer pod nazivom „Pjesma gradu mom“ koja je namijenjena i otvorena svim građanima Grada Labina i Labinštine.  Program će obilježiti nastupi mladih glazbenika, učenika labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana koji su zajedno sa svojim starijim kolegama iz Gradskog orkestra Labin pripremili program.


Večer će biti obogaćena i drugim nastupima labinskih umjetnika.  Prvi puta na „labinskim daskama“ i u tako važnoj prigodi nastupit će i poznati hrvatski glumac Edvin Liverić, inače rodom iz Šumbera koji je ujedno i unuk rudara. Rudarskim bojama biti će do 8.travnja osvjetljen dimnjak toplane i Šoht.

Branko Biočić

labinska republika kova je nasa krvova placa polaganje vijenaca