Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Ministar Marić i načelnica Općine Raša potpisali ugovor o darovanju zemljišta napuštenog raškog kamenoloma Karlota

Ministar Marić i načelnica Općine Raša potpisali ugovor o darovanju zemljišta napuštenog raškog kamenoloma Karlota

3.6.2019. // Raša.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Ministar državne imovine Goran Marić i načelnica Općine Raša Glorija Paliska potpisali su danas u Raši ugovor o darovanju zemljišta između Republike Hrvatske i ove lokalne jedinice. 

Radi se o zemljištu napuštenog raškog kamenoloma Karlota, na kojem se planira izgradnja memorijalnog centra posvećenog povijesti ovog naselja. Procijenjena vrijednost nekretnine površine 31.088 m2 iznosi 1.520.000,00 kuna.

Zamisao je kroz memorijalni centar realizirati muzeje rudarstva i europskih totalitarizama. Drugi dio projekta obuhvaća stavljanje u turističku funkciju prohodnog potkopa rudnika u dužini od 1,5 km, čime bi se omogućilo njegovo razgledavanje, za nesvakidašnju podzemnu avanturu.

„Imamo priliku razviti cjelogodišnji turistički proizvod, čime bismo dali motiv dolaska posjetiteljima u Rašu i Istru. Zato i ovom prilikom zahvaljujemo Vladi RH što je prepoznala veliki potencijal rudarske i industrijske baštine Raše, što je prepoznala da je Raša grad s pričom. Ovo je već drugo darovanje, prethodno nam je država darovala i zemljište za proširenje groblja u naselju Skitača“, rekla je načelnica Paliska. 

I ministar Marić podsjetio je da je država darovala zemljište Općini Raša dvaput u godinu i pol dana.

„Drago nam je da Ministarstvo državne imovine može doprinijeti tome da ovaj uzbuđujući prostor industrijske baštine oživljava kao prostor kulture. To je sjajan potez Općine, najbolji način za aktivirati državnu imovinu. Rudnici Raše imaju svoju povijest, ali pišu i novu, mijenjajući svoju ulogu. Rudnici su bili život ovog područja, čak je i Općina nastala zbog njih. To spuštanje u dubinu, u mrak rudnika, to je bila svakodnevna drama, ali sve vrijeme bila je prisutna visoka razina društvenog aspekta. Ovime mijenjamo taj život, vrata rudnika ponovno će nakon 30 godina biti otvorena. Mene to veseli, a vas molim da ne dopustite da se ikad više zatvore“, kazao je ministar Marić.

Određeni konkretni koraci u tome da rudnik opet bude pogonsko gorivo Raše već su učinjeni, pa je tako, uz financijsku podršku Ministarstva turizma, na mjesnom trgu otvoren centar za posjetitelje pod nazivom Kovarska kuća Arsia. Taj svojevrsni muzej rudarstva u malom obišao je danas i ministar Marić.

ministarstvo državne imovine karlota nekretnine rudarska baština glorija paliska goran marić