Minimalna plaća od 1. srpnja iznosi 39 posto prosječne plaće

Minimalna plaća od 1. srpnja iznosi 39 posto prosječne plaće

7.5.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

Socijalni partneri postigli su danas dogovor oko Zakona o minimalnoj plaći, tako da će od 1. srpnja minimalna plaća iznositi 39 posto prosječne plaće, izvijestila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Dogovor su postigli predstavnici Vlade, sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca na sastanku u Ministarstvu financija, a zakon će do 15. svibnja biti upućen u saborsku proceduru, rekla je Kosor novinarima na skupu "Žene i politika: život između obećanja i realnosti".

 

Minimalna plaća bit će od 1. srpnja na razini od 39 posto prosječne plaće za 2007. godinu, pri čemu se više neće računati prosjek plaća za prvih osam mjeseci, nego u cijeloj minuloj godini, što je povoljnije za zaposlenike.

 

Time bi minimalna plaća s dosadašnje 2.441 kune u bruto iznosu porasla na oko 2.747 kuna bruto, odnosno za nešto više od 300 kuna, rekao je Hini predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

 

Idućih godina udio minimalne plaće u prosječnoj plaći rasti će svakog 1. lipnja za postotak realnog rasta BDP-a u prethodnoj godini tako da bi, primjerice, ako je realni rast BDP-a bio dva posto, minimalna plaća iznosila 41 posto prosječne plaće u prethodnoj godini, kaže Sever.

U problematičnim granama kao što su tekstilna, drvna ili kožarsko-obućarska industrija minimalna plaća utvrdit će se s koeficijentima nižim od 1.

Tako će u ovoj godini minimalac u tim granama iznositi 94 posto prosječne plaće u prethodnoj godini, 2009. godine iznosit će 96 posto, 2010. godine 97 posto, 2011. godine 98 posto, a 2012. godine će doći na 100 posto prosjeka u prethodnoj godini.

U međuvremenu bi se u tim sektorima trebalo provesti restrukturiranje koje će ih osposobiti za konkurentno poslovanje, rekao je Sever.

Socijalni partneri zaključili su da se Zakonom o minimalnoj plaći ne može regulirati pitanje minimalnih plaća prema stručnim spremama, već će se to razmotriti u bipartitnim kolektivnim pregovorima sindikata i poslodavaca.

Također je usuglašeno da će se do kraja godine dogovoriti povećanje osobnog odbitka, odnosno neoporezivog dijela plaće, koje bi se primjenjivalo od 1. siječnja 2009. godine, a to će omogućiti dodatno povećanje neto plaća, kazao je Sever.

 

plaće prava radnika minimalna plaća zakon sindikati Vlada standard