Mini turneja po Europi: Jandroković sa šefom Rockwoola

Mini turneja po Europi: Jandroković sa šefom Rockwoola

7.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kreće ovog tjedna na mini turneju po Europi, gdje će sa svojim kolegama razgovarati o hrvatskom putu u Europsku uniju, a susrest će se i s vodstvom Rockwoola, korporacije koja je izgradila tvornicu kamene vune u Potpićnu.

Prema najavljenom programu, upravo su ulaganja u Hrvatsku tema jednodnevnog posjeta Danskoj. Osim susreta s ministricom Lene Espersen te dvjema parlamentarkama, razgovarat će i s vodećim ljudima i predsjednikom uprave Rockwoola, danske tvrtke čija je tvornica kamene vune u Istri izazvala niz prosvjeda lokalnog stanovništva i vlasti.

U Londonu će se sastati s britanskim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, a njihov susret dogodit će se samo dan nakon što glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izvijesti Vijeće sigurnosti UN-a o suradnji zemalja jugoistočne Europe sa sudom. Stoga će to izvješće i hrvatska suradnja svakako biti jedna od glavnih tema razgovora Jandrokovića i Haguea.

Izvori iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) priznaju da se radi o dobrom trenutku za susret dvojice ministara budući da su neke zemlje EU-a, među njima i Velika Britanija, posebno zainteresirane upravo za Brammertzove ocjene o kojima ovisi zatvaranje poglavlja pravosuđa u pregovorima Hrvatske i EU-a.

Iako će stav Nizozemske u pogledu pravosuđa i pune suradnje s Haagom biti još i važniji, ta zemlja nije u ministarskom rasporedu ovoga tjedna. No, kako se doznaje, Jandrokovićev sastanak s nizozemskim ministrom Urijem Rosenthalom očekuje se u siječnju ili veljači, odnosno uoči izvješća Europske komisije o hrvatskom ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja pravosuđa.

U Londonu će se, pak, Jandroković susresti i s britanskim parlamentarcima te ministrom za poslovanje i poduzetništvo Markom Priskom. Krajem tjedna Jandroković će u Berlinu sudjelovati na skupu o perspektivama jugoistočne Europe na koji dolaze i ministri iz Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije. (I. FRLAN/Novi list)

Brammertz zadovoljan, ali još čeka dnevnike

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz dao je jučer pred Vijećem sigurnosti UN-a pozitivnu ocjenu o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, pozivajući vlasti u Zagrebu da u cijelosti razjasne nestanak topničkih dnevnika.


Haaški je tužitelj prije dva tjedna podnio pisano izvješće Vijeću sigurnosti, u kojem je kritizirao prijašnja tri izvješća hrvatske radne skupine zbog "nedosljednosti i otvaranja pitanja koja nisu riješena" u potrazi za nestalim topničkim dnevnicima iz Oluje. Međutim, u međuvremenu je primio novo izvješće, u kojem su hrvatske vlasti "identificirale određen broj problematičnih područja". (D. R./NL)

 

jandroković gospodarstvo diplomacija rockwool