MINI SIRANA “ZLATA” OBITELJI ŠAHDANOVIĆ IZ POLJA ĆEPIĆ PROGLAŠENA NAJBOLJIM OPG-om U HRVATSKOJ

MINI SIRANA “ZLATA” OBITELJI ŠAHDANOVIĆ IZ POLJA ĆEPIĆ PROGLAŠENA NAJBOLJIM OPG-om U HRVATSKOJ

5.9.2016. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Mini sirana "Zlata" obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva obitelji Šahdanović iz Polja Čepić u Općini Kršan odlukom žirija proglašena je najboljim hrvatskim OPG-om (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo) u finalu projekta "Zlata vrijedan" - izboru najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj kojeg treću godinu za redom provode Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede uz podršku Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske zajednice županija.

 

 

Ovogodišnji istarski predstavnik

 

 

Uz prestižnu titulu najboljeg hrvatskog OPG-a dobitnici su osvojili i 30.000 kuna što će im dobro doći za uređenje objekta što je upravo u toku. Drugo mjesto i 20.000 kuna pripalo je OPG-u Dubravka Pernjaka iz Kolana na otoku Pagu koji ima stado od petstotinjak ovaca i u svojoj sirani proizvodi oko 20 tona ovčjeg sira.

 

 

Treće mjesto i 10.000 kuna pripalo je vlasnici farme muznih krava Emini Burek iz Dubrave pokraj Vrbovca. Čitatelji Večernjeg lista najboljim OPG-om proglasili su gospodarstvo Mislava Boića koji u Skenderovcima kod Požege uzgaja jabuke, proizvodi jabučni sok, čips od jabuka te suhe šljive. Najboljom mladom nadom u poljoprivredi proglašeno je gospodarstvo Josipa Pintara iz Gornjeg Kosinja u Lici koji se bavi uzgojem batata i ličkog krumpira, ima stado od 80 ovaca te devet angus goveda.

 

Projekt se provodi uz podršku svih hrvatskih županija i Grada Zagreba, koji su nominirali najbolje poljoprivredne proizvođače iz svojih sredina te najbolje mlade nade, a ovogodišnji istarski predstavnik bila je upravo mini sirana "Zlata".

 

- Priželjkivali smo pobjedu, ali ju nismo očekivali jer je konkurencija bila doista jaka, povjerila nam je Nermina Prizrenović, koja je u mini sirani "Zlata" obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva svojih roditelja, Umihane i Atifa Šahdanovića, zadužena za proizvodnju sira.

U mini sirani "Zlata" godišnje proizvedu 20 tona svježih sireva, škripavca, potom sireva s tartufima, polutvrdih i tvrdih sireva te konačno ribanca. Uz to proizvode i skutu, običan jogurt i jogurt s probioticima te vrhnje. Ovo im je šesta godina otkako se bave sirarstvom, nemaju dugu tradiciju i sasvim su se slučajno opredijelili za proizvodnju sira.

 

 

Godišnje 20 tona sireva

 

Farma je svega nekoliko kilometara od mora, pašnjaci su zaštićeni padinama

Učke i Sisola, na srazu su planinske i morske klime što omogućuje jedinstvene uvjete

ispaše.

U štalama nekadašnje zgrade Agro Učke koju su još tridesetih godina, upravo za potrebe

stočarske proizvodnje, sagradili Talijani, Šahdanovići imaju osamdesetak grla; krava

i junica. Dnevno pomuzu između 500 i 700 litara mlijeka i sve prerađuju u mliječne

proizvode i sir koje prodaju na dva prodajna mjesta u Puli i u Labinu.

 

Nagradu uručio ministar

Žiri projekta Zlata vrijedan prvu nagradu i 30.000 kuna dodijelio je OPG-u Šahdanović, a nagradu je na svečanoj dodjeli na ergeli u Đakovu uručio ministar poljoprivrede

Davor Romić.

  

Piše Gordana ČALIĆ ŠVERKO

mini sirana gospodarstvo čepić polje uspjeh najbolji opg opg sirana zlata čepić nagrada