Milijun kuna za veliko kupatilo, šoht i izvozno okno - POČINJE OBNOVA DIJELA BOGATE RUDARSKE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA PODZEMNI GRAD LABIN

Milijun kuna za veliko kupatilo, šoht i izvozno okno - POČINJE OBNOVA DIJELA BOGATE RUDARSKE BAŠTINE U SKLOPU PROJEKTA PODZEMNI GRAD LABIN

11.4.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Milijun je kuna Ministarstvo turizma dodijelilo Gradu Labinu kako bi se počelo s realizacijom podzemnog grada čime se želi sačuvati i prezentirati rudarska tradicija ovog kraja. Tim će se novcem financirati dio projektne dokumentacije za dio nekadašnje rudarske infrastrukture, saznajemo od tamošnjeg gradonačelnika Tulija Demetlike, i to za idejne projekte za prostor velikog kupatila, izvozni toranj ili šoht te izvozno okno. Inače, dokumentacija do građevinske dozvole samo za ova tri projekta koštat će tri i pol milijuna kuna.

 

- Nadamo se da će svi papiri do građevinske dozvole za ova tri projekta biti gotovi tokom iduće godine, a planiramo se javiti i na idući natječaj Fonda za turizma Ministarstva turizma za ovaj projekt. Također, nadamo se da ćemo dio novca dobiti i iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te da će nas poduprijeti i Ministarstvo kulture.

Obnova podzemnog grada ići će u fazama pa će se pojedini objekti podzemnog grada postepeno stavljati u funkciju. Ova su tri objekta prva na redu, kaže nam Demetlika. Dodaje da bi čitav projekt mogao biti u konačnici zgotovljen kroz dvadeset godina.

 

Poput muzeja u Krapini

 

U Labinu očekuju da će se obnovom ovog kompleksa postići sličan efekt poput onog koji je uslijedio nakon otvaranja muzeja neandertalaca u Krapini, gdje se vidljivo i u vrlo kratkom roku ojačala ukupna turistička ponuda. Ovaj je projekt inače uvršten na listu strateških projekata Istarske županije.

Dosad je prenamjenjena mramorna dvorana gdje se nalazi gradska knjižnica i polivalentna dvorana. Proveden je javni arhitektonski natječaj za multimedijalni centar. Također, Grad Labin uvrstio je Podlabin i Rašu u međunarodnu kulturnu rutu graditeljske baštine Atrium. Objedinjena je sva postojeća dokumentacija i arhivi te je napravljen projektni zadatak za nadzemni i podzemni dio rudarskog kompleksa.

- Kod definicije sadržaja projekta vodili smo se poučcima iz analize svih referentnih primjera prenamjene rudnika na teritoriju EU-a. Svi ti primjeri potvrdili su ispravnost plana realizacije projekta u Labinu - odnosno prvo sanaciju nadzemnih resursa, a potom podzemne prostorije. Nadzemni sadržaji imaju zadatak informirati i pripremiti posjetitelje prije samog spuštanja pod zemlju te pružiti posjetiteljima osjećaj da se tijekom svog posjeta osjećaju kao rudari na način da se opremaju, uzimaju obrok, i spremaju se za silazak.

Iako je okosnica projekta nekadašnje rudarenje, cilj ovog projekta nije samo utjeloviti sjećanje na jednu djelatnost koje više nema, već osmisliti sadržaje koji će služiti kao platforma za socijalizaciju, interakciju, učenje i razmjenu znanja.

 

Kroz osmišljavanje sadržaja želimo omogućiti da rudnik dalje živi, da se ostvari aktivan dijalog s baštinom koju promatramo i koristimo s aspekta današnje kulture, poručuje pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić.

 

Suvenirnica, knjižara, hostel

 

U prvoj fazi obnove, za koju će se sada sređivati dokumentacija, u prostorijama kupatila, lamparne, šohta, bivše mrtvačnice i laboratorija uredit će se ulazni prostor za posjetitelje Rudarskog muzeja i izložbe o rudnicima i rudarenju, suvenirnica te knjižara s iscrpnom dokumentacijom vezano za rudarenje, Labin i Rašu. Izložbeni prostor jednog dijela kupatila prikazat će se kao takav, dok će se ostatak dvorane prenamijeniti za polivalentne sadržaje te ugostiteljski objekt u kojem je moguće kušati lokalna jela te smještajne kapacitete poput hostela.

Rudarsko okno i vertikalni šoht obnovit će se kako bi se spriječilo daljnje propadanje te omogućio silazak posjetitelja u rudnik i veliku dvorani na koti plus 52 čija se obnova također planira u prvom krugu obnove.

Kasniji projekti obuhvaćaju obnovu podzemne trase Labin-Krapan te Labin-Rabac, a odabir upravo ovih dionica uvjetovan je vezom s nadzemnom ostavštinom i sadržajima. Potkop Labin - Krapan na samom čvorištu sadrži niz prostorija koje se mogu dodatno proširiti za nove sadržaje poput polivalentnih sala, izložbi eksponata in situ ili ateljea za umjetnike.

Otkop Rabac umrežit će se s turističkom infrastrukturom na obali, a u Gradu navode da je u blizini i pri samom izlazu ovog otkopa potrebno ispitati mogućnost proširivanja tunela gdje bi se kasnije uredili prostori za restoran, barove pa čak i smještajne kapacitete. Planira se i obnova nekadašnje veze od izlaza Leone u Krapnu s jamom Raša čime će se omogućiti posjet jami u kojoj se nalazi veliki dio sačuvane mehanizacije, geološki slojevi te niz obilježja iz perioda Kraljevine Italije.

 

 

Uzgoj gljiva i vinski podrumi

 

Glavnina sadržaja u podzemnim otkopima koristit će se u turističke svrhe, ali razmišlja se i da se dio prenamijeni za uzgoj gljiva, vinski podrum, pa čak i za sazrijevanje sireva kao što su taleggio ili pecorino koji se čuvaju u grotama. Podzemnim bi gradom u budućnosti trebala upravljati javna ustanova koja će se na početku baviti vođenjem projekta, a kasnije će se brinuti o funkcioniranju cjelokupnog kompleksa.

 

 

lae labin art express podzemni grad podzemni grad labin turizam demetlika atrium eu fondovi financiranje hostel šiht