Miletić i Demetlika svoje medije plaćaju više od milijun kuna godišnje / labinski Vodovod također

Miletić i Demetlika svoje medije plaćaju više od milijun kuna godišnje / labinski Vodovod također

19.12.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

PULA/LABIN – Na protupropisnu praksu pojedinih gradskih vlasti na području Istre da medijima iz proračuna plaćaju znatne svote pri čemu su kriteriji i sadržaj takve suradnje posve netransparentni ponovo je upozorila Državna revizija pri kontroli poslovanja jedinica lokalne samouprave.

 

U samo dva istarska grada – Puli i Labinu u 2011. godini je na reklamu i promociju u lokalnim medijima te savjetovanja u odnosima s javnošću potrošeno 1.200.607 kn.

 

Kako navodi Revizija, Grad Pula je u okviru rashoda za usluge promidžbe i informiranja za usluge reklame i promocije na lokalnim televizijskim postajama potrošio 411.087 kn, na reklame i promocije na lokalnim radio postajama i internetskim portalima, te za usluge izrade video sažetaka za internetsko prikazivanje 250.551 kn, a za pružanje savjetničkih usluga 193.725,00 kn. Ukupni iznos od 855.363 kn potrošen je na usluge TV Nove, TV Istre, Regional Expressa i Manjgure te lokalnih radio postaja.

 

Što se tiče lokalnih televizija, Revizija zamjera činjenicu da uz ispostavljene račune nije dostavljeno izvješće o obavljenim uslugama te da pojedina izvješća ne sadrže podatke o datumu, temi i sadržaju emitiranja, te nije moguće utvrditi jesu li ugovorene usluge (emisije) i obavljene.

 

Za reklame i promocije na lokalnim radio postajama i internetskim portalima, te za usluge izrade video sažetaka za internetsko prikazivanje, za koje su zaključeni godišnji ugovori uz obvezu plaćanja paušalne mjesečne naknade od 22.878 kn kao i za savjetničke usluge, za koji je plaćana mjesečna naknada od 18.450 kn, računi ne sadrže specifikaciju, a u dokumentaciji nema izvješća o obavljenim uslugama, te nije vidljivo koje su usluge obavljene.

 

Podjednaka je situaciju u Gradu Labinu, iz čijeg je proračuna medijima i PR agencijama plaćeno 345.244 kn. Za usluge reklame i promocije na lokalnoj televizijskoj i radio postaji u iznosu plaćeno je 152.409 kn, objavljivanje tekstova u lokalnom mjesečnim novinama plaćeno je 78.413 kn, usluge savjetovanja iz odnosa s javnošću koštale su 70.105 kn, a usluge tzv. medijske promocije Grada i praćenja sportskih aktivnosti 44.317 kn. Ni u ovom slučaju računi ne sadrže specifikaciju, a u dokumentaciji nema izvješća o obavljenim uslugama te nije vidljivo koje su usluge obavljene.

 

Konačno, Revizija je utvrdila da je Grad Poreč obradu i uređivanje gradskog glasila dogovorio bez javnog natječaja, a u 2011. godini po toj je stavci iz proračuna plaćeno 124.043 kn.

 

Valja napomenuti da uz navedene iznose, medijima pod stavkom promocije novac redovno isplaćuju i javna gradska poduzeća, poput primjerice labinskog Vodovoda, iako je za takve poslovne odluke teško pronaći suvislo opravdanje, s obzirom na činjenicu da je riječ o monopolistima na tržištu komunalnih usluga.

 

Kvalitetu rada onih koji su zaduženi i iz pulskog proračuna plaćeni za snimanje video sažetaka za internetsko prikazivanje možete vidjeti i čuti u priloženom videu. (iPress)

Izvor

 

demetlika mediji vodovod labin zamućenost prokuhavanje voda reklame plaćeni mediji preplaćenost proračun nmvn