Mercator odustao od Labina

Mercator odustao od Labina

26.9.2007. // Novi foji // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Trgovački lanac Mercator, po svemu sudeći, neće graditi trgovački centar u Labinu. Iako nam ovu informaciju nisu potvrdili i iz samog Mercatora (mada nam je glasnogovornica tvrtke Renata Bučić-Milovac obećala odgovore na naša pitanja), prema dobro obavještenim izvorima slovenska je trgovačka kuća odustala od Labina. Razloge za takvu odluku vjerojatno treba tražiti u sporazumu između hrvatske podružnice Mercatora (tvrtka Mercator-H) i riječkih Plodina, pa će zbog toga Mercator labinsko tržište đentlmenski prepustiti Plodinama.
Naime, u prosincu prošle godine, nakon što je Mercator-H već bio kupio zemljište u Labinu, Plodine i Mercator-H sklopili su ugovor o strateškom partnerstvu, kojim će ove dvije trgovačke kuće ubuduće zajednički poslovati na hrvatskom tržištu. Kada smo prije nekoliko mjeseci odgovorne iz Plodina i Mercatora-H pitali kako će se njihovo buduće labinsko suparništvo odraziti na njihovu stratešku suradnju, još uvijek nije bilo naznaka da bi Mercator mogao odustati od Labina.
Iz Uprave Plodina su nam tada odgovorili da je njihovo strateško udruživanje s Mercatorom Hrvatska isključivo vezano uz nastup prema dobavljačima s ciljem poboljšanja uvjeta. «Konkurentnost je prirodno stanje na tržištu s kojim se svakodnevno susrećemo ali ona se može tumačiti i pozitivno kroz traženje mogućnosti za poboljšanje kvalitete ponude i povoljnih cijena», rekli su nam tada u Plodinama.
Na isto pitanje, Ivica Župetić, direktor Sektora investicija i održavanja Mercatora-H, rekao nam je: «Nabavna koalicija, koju je Mercator-H uspostavio s tvrtkom Plodine, neće niti u ovom gradu, a ni drugdje gdje se susrećemo s već pozicioniranim objektima, ugroziti našu međusobnu suradnju».
No, s obzirom da je dolazak Lidla doveo i do drugačije preraspodjele tržišnog udjela najvećih lanaca na u Labinu, u Plodinama i Mercatoru su očito mudro zaključili da ako već moraju „ratovati" protiv Lidla i Jedinstva, da onda to ne moraju raditi i jedni protiv drugih. (N.Č.)

gospodarstvo labin mercator trgovački lanci