Mehmed Džekić, predsjednik Saveza bošnjačkih nacionalnih asocijacija Hrvatske

Mehmed Džekić, predsjednik Saveza bošnjačkih nacionalnih asocijacija Hrvatske

8.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

LABIN - Mehmed Džekić predsjednik je labinskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije i predsjednik Saveza bošnjačkih asocijacija Hrvatske, a sugrađanima je poznat i kao vijećnik s liste IDS-a na koju je uvršten kao član Socijaldemokratske akcije Hrvatske, stranke u kojoj je kasnije zbog neslaganja oko vođenja dao ostavku na sve funkcije, a kasnije je i isključen. U listopadu prošle godine u Puli je osnovana Bošnjačka demokratska stranka Hrvatske (BDSH), još jedna koja će na predstojećim lokalnim izborima računati na glasove Bošnjaka. Kao dobar poznavatelj prilika među bošnjačkom populacijom u Hrvatskoj, Džekić smatra da su dvije takve stranke previše.

- Do osnivanja nove političke stranke došlo je, uglavnom, zbog posljedica nedovoljne, nekvalitetne i neprihvatljive aktivnosti te zatvorenosti Socijaldemokratske akcije Hrvatske prema Bošnjacima i njihovim asocijacijama u Hrvatskoj. Ova stranka još uvijek nije definirala svoje mjesto u političkom krugu djelovanja: je li centar, lijevo ili desno od njega i do kojeg stupnja ta oscilacija od centra može dosezati. Da je nakon parlamentarnih izbora neka ekstremna politička stranka imala mogućnost sastaviti vladu, Socijaldemokratska akcija Hrvatske bi se odmah ponudila kao koalicijski partner i postavila neke uvjete na kojima nikad poslije ne bi inzistirala da se operacionaliziraju u praksi.

Nakon koaliranja s SDP-om, stranka je preko noći otišla uz HDZ, koji je u predizbornoj kampanji strahovito kritizirala. Ne kažem da ne treba koalirati s HDZ-om, ali način na koji je to izvedeno nikako nije dobar i prihvatljiv. A što je najgore, ni kod jedne, ni kod druge koalicije nije pozvana niti jedna bošnjačka asocijacija da bi se čulo njeno mišljenje. Ovim činom Socijaldemokratska akcija Hrvatske se u potpunosti izdvojila i odvojila od Bošnjaka, što nije mudro, a još manje pametno. Kada je Rom Nazif Memedi osvojio zastupnički mandat, pozvao je na dogovor predstavnike romskih udruga i tek nakon rasprave i konzultacija sklopio koalicijski ugovor s HDZ-om. Na osnovi ovog primjera možemo reći da su Romi u Hrvatskoj bolje i kvalitetnije politički organizirani od Bošnjaka.


- Znači li to da će BDSH u svom radu nastojati izbjeći upravo takve pogreške?
- Upoznat sam s njihovim programom i načelima djelovanja i mogu reći da su dobro i kvaliteto definirana. Vrlo razgovijetno je rečeno političko usmjerenje, kakav je odnos prema državi Hrvatskoj i odnos prema Bošnjacima i njihovim udrugama. Ali, programi i deklaracije nisu problem ni kod koje stranke, teškoće nastaju kada se krene u operacionalizaciju zacrtanoga jer su za to potrebni kadrovi. Politika je suptilna znanost i da bi se netko mogao baviti njome, mora biti u osnovi educiran.


- Koliko Islamska zajednica u Hrvatskoj utječe ili doprinosi političkom opredjeljenju i raspoloženju Bošnjaka?
- Islamska zajednica i politička stranka dvije su različite institucije koje mogu, ali ne moraju imati nikakve uzajamnosti kod utjecaja na politička opredjeljenja i usmjerenja njihovih članova. Istina, visokopozicionirana osoba u Islamskoj zajednici je istovremeno i glavni i politički tajnik Socijaldemokratske akcije Hrvatske pa se stječe dojam da zajednica ima utjecaj na stranku. Međutim, prilično poznajem vjerske autoritete na županijskoj i državnoj razini i mogu odgovorno tvrditi da zajednica nema nikakav politički utjecaj na Bošnjake, već ima vjersku i humanu misiju koju kvalitetno izvršava.


- Koliko ste zadovoljni radom bošnjačkog zastupnika u Hrvatskom saboru?
- Šemso Tanković je veoma opterećen u svom radu. Osim što je zastupnik, on predaje na Ekonomskom fakultetu i obnaša dužnost predsjednika Socijaldemokratske akcije Hrvatske. Dvije od tri funkcije moraju trpjeti, a budući da ne može improvizirati na fakultetu, odlučio je improvizirati kao predsjednik stranke i saborski zastupnik. Kad najviše zakonodavno tijelo raspravlja, on se ne oglašava, iako bi morao iznijeti stav ne samo Bošnjaka, nego i Albanaca, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca, odnosno svih manjina koje zastupa. U njegovoj stranci ima sposobnih kadrova, ali ima i onih koji čine teret stranci te otupljuju i dezorijentiraju njen rad. Ukratko rečeno - bošnjački zastupnik u Saboru Bošnjacima ništa ne pomaže i nismo zadovoljni njegovim radom.


- Imate li kakve pomoći od matične domovine BiH?
- Kad je BiH krvarila, dijaspora u Hrvatskoj joj je pomagala i više od svojih mogućnosti, kao i sama Hrvatska. To je dobro i tu nema prigovora. Dok hrvatska dijaspora u BiH ima u Hrvatskoj veća prava i beneficije od njenih građana, mi u BiH nemamo nikakvih prava i beneficija, niti odatle dobivamo bilo kakvu pomoć. Čak se ni manifestacijski ne spominjemo da postojimo. Možda je i bolje tako jer nas to usmjerava da budemo lojalni sredini i državi u kojoj živimo i da čestitim radom u zajednici sa svim građanima stvaramo sebi i svojoj obitelji socijalnu i svaku drugu sigurnost, a ne da očekujemo da će nam to netko drugi riješiti.


- Smatrate li da ste dali svoj maksimum kao gradski vijećnik i kao predsjednik krovne bošnjačke organizacije?
- Mislim da nisam ni izbliza dao maksimum ni na jednoj od te dvije dužnosti, ali neću se ponovo kandidirati - vrijeme je za nove, mlade snage. Moram reći da u Gradskom vijeću nije bilo razloga za moje češće javljanje budući da Grad u potpunosti uvažava potrebe i interese bošnjačke i ostalih nacionalnih manjina.

 

 Razgovarao Robi SELAN

Mehmed Džekić bošnjaci politika razgovor BDSH