Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Međužupanijska smotra Globe škola u Labinu

Međužupanijska smotra Globe škola u Labinu

2.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Važno je usvojiti vrijednosti, a ne poraziti drugog, poruka je s jučerašnjeg otvorenja međužupanijske smotre Globe škola u školskom klubu »Novi horizonti«. Srednja škola Mate Blažine iz Labina ugostila je na ovom ekološkom skupu 40-ak učenika iz desetak osnovnih i srednjih škola iz Rijeke, Pule, Pazina, Opatije i Malog Lošinja.


Govoreći na otvorenju, gradonačelnik Tulio Demetlika pohvalio je suradnju s polaznicima eko-grupe, koji popisuju tzv. eko-crne točke u okolici Labina te predaju njihov popis Gradu. Tako su, kazao je Demetlika, uz pomoć Komunalnog poduzeća počišćena divlja odlagališta u Kovici i bivšoj toplani. Labin u svim poljima zaštite okoliša postiže rezultate, istaknuo je prvi čovjek gradske vlasti te naveo kontrolu vodovodne vode, stanice za mjerenje imisija te Plave zastave na rabačkim plažama. Čestitao je desetu godišnjicu provođenja Globe programa te čak tridesetu godišnjicu rada ekološke grupe u Srednjoj školi koji je počeo angažmanom profesorice kemije Ljerke Lisice.


- Budite opušteni i veseli. Nije nužno pobijediti, nego steći prijatelje i nove vrijednosti, kazao je Vinko Vučić, voditelj državnog Globe povjerenstva. Riječi hvale imala je i Borjana Smojver iz riječkog Zavoda za školstvo, dok je ravnatelj škole domaćina Čedomir Ružić naglasio da je veliko zadovoljstvo konstatirati da su brojni bivši polaznici ekološke grupe danas uvaženi članovi znanstvene i stručne zajednice.


U nastavku programa učenici su predstavili rad svojih grupa, a potom su se ekipe natjecale u orijentaciji i poznavanju sadržaja Globe programa: atmosfere, hidrologije, pedologije i biometrije. Ove godine u ekipe su se uključili i gosti - učenici iz makedonske škole Odre Čapela iz Prilepa. Smotru i program vodila je predavačica labinske škole Čeda Perko.

Globe program međužupanijska smotra Novi horizonti Čeda Perko Demetlika ekološki skup Srednja škola Mate Blažina