Međustranački kolegij Istarske županije ponovno o Rockwoolu

Međustranački kolegij Istarske županije ponovno o Rockwoolu

3.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

HSU će se solidarizirati s ostalom oporbom koja želi izvanrednu sjednicu, veli Romano Černjul

Oporbeni županijski vijećnici, koji su 15. prosinca zatražili sazivanje izvanredne sjednice Županijske skupštine radi proglašavanja ništavnim predugovora i ugovora s Rockwoolom i preseljenja tvornice kamene vune iz Potpićna izvan Istre, najavili su aktiviranje potpisa na tom zahtjevu. U slučaju da ih sadržava 14, na bazi poslovničkih odredbi predsjednik Skupštine Anton Peruško mora u roku od 15 dana sazvati izvanrednu sjednicu o Rockwoolu.


Jučer je u Puli održan međustranački kolegij Skupštine na kojem su bili predstavnici svih klubova osim onog koalicijskog što ga čine HNS, HSLS i Zeleni. Ovo je bio treći sastanak tog tijela na istu temu. Budući da je Rockwool na dnevnom redu Skupštine bio 15. prosinca, na sastanku održanom dva dana kasnije vijećnici su pristali na zamrzavanje potpisa na 45 dana. Odluka o njihovu odleđivanju je odgođena jer se čekalo da se vidi kako ide realizacija skupštinskih zaključaka pa je na sastanku 30. siječnja rok produžen.


Na izvanrednoj sjednici posebno ustraje Josip Anton Rupnik iz Zelenih koji je inicirao prikupljanje potpisa i koji se za to snažno založio i na sjednici Skupštine 23. veljače, što je ponovio i u jučerašnjem telefonskom razgovoru. Damir Radnić iz ISDF-a, koji je sa stranačkim kolegom Orianom Bulićem bio jučer na pulskom sastanku, kaže da su, što se njih tiče, njihovi potpisi aktivirani i da je vrijeme da se zna tko je odgovoran za dolazak Rockwoola u Istru te očekuje da Peruško sazove izvanrednu sjednicu u skladu s poslovničkim rokovima. Romano Černjul iz HSU-a nam je rekao da oni podržavaju zaključke Skupštine o Rockwoolu od 23. veljače i da ih oni za sada zadovoljavaju. No, budući da ostali vijećnici opozicije traže izvanrednu sjednicu, Černjul kaže da će se HSU-ovi vijećnici s njima solidarizirati.

 

Sandro Jurman, predsjednik kluba koalicije koji nije bio u Puli, ali se čuo sa sudionicima, potvrdio nam je da će aktivirati potpis. HDZ-ovac Marino Roce veli da će prvo razgovarati s umirovljenicima i Jurmanom da vidi hoće li oni aktivirati potpise, a provjerit će također zakonsku utemeljenost i mogućnost realizacije zaključka Skupštine o primjeni direktive IPPC i usklađivanja tehnološkog procesa s najboljom raspoloživom tehnologijom za Rockwoolovu tvornicu.

 

Peruško: Sazvat ću izvanrednu sjednicu ako budem prisiljen

- Ne znam. Ne mogu reći. Za sada nemam dovoljan broj potpisa za sazivanje izvanredne Skupštine. Ako dobijem dovoljan broj potpisa, bit ću je prisiljen sazvati, odgovorio je Peruško na pitanje hoće li biti izvanredne sjednice Županijske skupštine. Čuli smo se poslije 14 sati kada je rekao da ima 11 sigurnih potpisa.


Peruško kaže da je na međustranačkom kolegiju sugerirao da bi bilo oportunije i svrsishodnije da se poduzmu konkretne mjere na realizaciji skupštinskih zaključaka od 23. veljače koji su vrlo eksplicitni i traže rješenja problema.

 

probna proizvodnja anton peruško županijska skupština romano černjul sjednica politika marino roce sandro jurman ids sdp hsu hdz rockwool