Međunarodni projekt Walk the global walk realiziran u labinskoj Srednjoj školi

Međunarodni projekt Walk the global walk realiziran u labinskoj Srednjoj školi

29.3.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Tijekom siječnja i ožujka 2021. odrađene su planirane aktivnosti međunarodnog projekta Walk the global Walk. U projektu sudjeluju nastavnici i učenici srednjih škola Istarske županije, a  koordinatorica projekta za Istarsku županiju je Antonia Dušman.

Projekt koji traje već treću školsku godinu i u kojem sudjeluju i učenici Srednje škole Mate Blažine iz Labina sufinanciran je od strane Europske Unije. U njemu sudjeluju različite institucije iz 11 europskih zemalja: Italije, Francuske, Hrvatske, Cipra, Ujedinjenog Kraljevstva (Wales i Škotska), Portugala, Grčke, Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine te Albanije. Održivi gradovi i zajednice (COR11), Klimatske promjene (COR 13), Mir, pravda i jačanje institucija (COR 16) smatraju se najvažnijim pitanjima o kojima mladi nedovoljno razmišljaju i to su ujedno i glavne teme na kojima se temelje aktivnosti projekta. Više OVDJE! ili na stranicama  https://www.walktheglobalwalk.eu/

Ova školska godina 2020.-2021. tematski je vezana uz COR 16 - Mir, pravda i snažne institucije. U projekt su bile uključene i nastavnici srednjih škola Istarske županije, a nakon edukacije u radu s učenicima koristio se i pripremljen edukativnim materijalima za nastavnike. U edukativnoj brošuri pripremljena je i digitalna verzija aktivnosti.

Od siječnja do kraja ožujka učenici 1.d razreda, smjera ekonomije s mentoricom Dijanom Muškardin sudjelovali su u sljedećim aktivnostima:

Radionica 1. - MIR, u trajanju od 2 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 29. siječnja 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.

-    Prva aktivnost bila je na temu  "Mirno društvo: Što je to?"

-    Druga aktivnost na kojoj su učenici radili bila je na temu  "Mirno društvo: Stvorimo ga sami."

Glavni ishodi radionica bili su razumjeti  što znači mir, utvrditi različite vrste nasilja te kritički razmišljati o težini različitih vrsta nasilja. Razumjeti uzroke nasilja, znati prepoznati posljedice nasilja te shvatiti kako različite situacije zahtijevaju različite reakcije i pronaći načine na koje oni mogu djelovati kao učenici.

Radionica 3.  – SNAŽNE INSTITUCIJE, u trajanju od 4 školska sata održana je online preko Google Classroom učionice 5. veljače 2021. Voditeljica radionice bila je profesorica povijesti Dijana Muškardin.

Aktivnosti:

a) "Što u učinkovite, odgovorne i uključive institucije?"

b) "Imamo li svi jednak pristup institucijama?"

c) "Tko ima moć?"

Ishodi radionice bili su razmotriti što podrazumijeva pojam „uključive institucije“ i srodni pojmovi „učinkovitost“, „odgovornost“, „različitost“,  prepoznati neka značenja ovih ključnih riječi te razumjeti osnove o ulogama i odgovornosti uključivih institucija. Učenici su raspravljali na temu Čemu služe škole i je li naša škola uključiva te su imali zadatak izraditi i plakat.

Radionice na temu PRAVDA provele su  edukatorice Nina Brnić i Irena Burba iz Udruge Zelena Istra odrađene su  u dva navrata 19. veljače i 12. ožujka 2021.


Više

dijana muškardin srednja škola mate blažina walk the global walk