Medulin: Otvorenje izložbe ''Iz opusa Renata Percana''

Medulin: Otvorenje izložbe ''Iz opusa Renata Percana''

25.10.2016. // iPress // Objavljeno u kategoriji Kultura

Otvorenje izložbe "Iz opusa Renata Percana (1936.-2016.)", održat će se u subotu, 29. listopada, s početkom u 19 sati, u prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin (3mc, Medulin, Centar 58, prizemlje).

Izložbom će se obilježiti 80. godišnjica rođenja velikog crtača i akademskog slikara Renata Percana, a tom će prilikom biti predstavljena najreprezentativnija autorova djela.

Izložba će ostati otvorena za posjetitelje naredna dva tjedna, do 11. studenog, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 18 do 20.30 sati, a ulaz za posjetitelje slobodan. Organizator izložbe je Općina Medulin.

Akademski slikar Renato Percan rođen je 29. listopada 1936. godine u Trgetu, malom priobalnom naselju koje je smješteno duboko u Raškom zaljevu. Osnovnu školu pohađao je u svome rodnome kraju gdje već u najranijoj dobi počinje pokazivati interes za slikarstvo.

U Zagrebu upisuje Školu primijenjenih umjetnosti u klasi profesora Vilka Glihe, na odjelu grafike, gdje je maturirao 1962. U godinama koje slijede upoznaje svoju buduću ženu Reginu, koja će predstavljati veliku potporu i nadahnuće za njegovo likovno stvaralaštvo. Kada je 1964. dobio stipendiju, seli se u studentski dom Nina Marković (danas: Ante Starčević) na zagrebačkoj Trešnjevci, te upisuje Akademiju likovnih umjetnosti.

Period koji slijedi izuzetno je važan za formiranje Percana kao budućeg umjetnika. Pod mentorstvom profesora Alberta Kinerta razvija afinitet prema crtanju i korištenju linije kao osnovnog izražajnog sredstva, što postaje njegov osobni likovni rukopis i prepoznatljiv trag. Diplomirao je u klasi profesora Kinerta u lipnju 1966 godine.

Najveći dio svoga života proveo je u Medulinu, izlagao je od 1968. na 45 samostalnih i više od dvije stotine skupnih izložbi. Dobio je brojne nagrade i priznanja: 1982. godine dobio je drugu nagradu na Internacionalnom bijenalnom festivalu portreta u Tuzli, 1966. odlikovao ga je Predsjednik RH, Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, 2006. od Grada Labina počašćen je nagradomza životno djelo, a 2010. godine uručena mu je Povelja počasnog građanina Općine Medulin.

O Percanu su napisane dvije monografije, „Renato Percan – trideset stvaralačkih godina, (Depolo, 1997)., te „Renato Percan crtač" (Valušek, Ostojić – Cvajner, Glavan, 2007).

Umro je u listopadu 2013. godine, te je pokopan na mjesnom groblju u Nedešćini, javljaju iz Medulina. (iPress)

 

umjetnost izložba renato percan