Među stipendistima, najviše ekonomista i studenata filozofskih fakulteta

Među stipendistima, najviše ekonomista i studenata filozofskih fakulteta

21.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN -Pregledom popisa studenata koji primaju stipendije Grada Labina i općina Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan lako je uočiti da je studij ekonomije najpopularniji, a ako se pribroje i studenti turizma na popisu Labina ima ih ukupno 34, Kršana 25, Sv. Nedelje 12, Pićna šest i Raše četiri, odnosno 73 ili više od četvrtine svih stipendista na Labinštini.

Slijede studenti filozofskih fakulteta, u čemu se ističe Raša s 11 ili više od trećine ukupnog broja. Labin ima 19, Kršan pet i Sv. Nedelja 4 »filozofa«, a Pićan na svom popisu nema studenata tog studija. Treće mjesto pripada budućim pravnicima kojih najviše, 17 ili 65 posto od ukupnog broja na Labinštini, stipendira Labin. Kršan se ističe s 12 studenata tehničkih studija, za što je najvjerojatnije zaslužan TE Plomin.

 

Labin na tim studijima ima 14 stipendista, Sv. Nedelja i Pićan po jednoga, a Raša nijednoga. Lokalne zajednice novčano podupiru ukupno 16 budućih liječnika: Grad 11, Sv. Nedelja tri, Kršan dva, a ni jednoga Raša i Pićan. Budućih pedagoga potpomaže se ukupno 18: Grad devet, Kršan četiri, Raša tri i po jednoga Sv. Nedelja i Pićan. Građevinarstvo je svima podjednako zanimljivo, nešto više Sv. Nedelji i Kršanu – po četiri studenta, nego Labinu i Raši – po tri studenta i Pićnu s jednim.
Ukupan broj studentskih stipendija na Labinštini iznosi 277 od čega 135 ili nešto manje od polovice daje Grad Labin. Među općinama najviše ih je odobrio Kršan – 72, zatim Sv. Nedelja – 47, Raša - 31 i Pićan - 12 stipendija. Kad je riječ o stipendiranju učenika prednjači Sv. Nedelja sa 16 stipendija, jednu manje dao je Grad, Kršan ih plaća osam, Pićan četiri, a Raša dvije.
Usmjerenost na društvo znanja Općina Sv. Nedelja je pokazala odobrivši lani stipendije svim studentima i učenicima koji su ih zatražili.

 

Bodovne liste ne namjeravaju primjenjivati ni ubuduće, nadajući se da će im proračun rasti. Siromašni Pićan čista je suprotnost: ova općina zapravo ne daje stipendije, nego beskamatne kredite koji se vraćaju nakon zaposlenja u istim mjesečnim iznosima u koji su primani. Pićanci su posebni i po tome što su te iznose odredili u eurima pa tako studentska stipendija iznosi 58, a učenička 29 eura. Iznosi se preračunavaju u kune u trenutku odobrenja, ali lani su vijećnici bili nešto šire ruke pa su odobrili tri studentska kredita po 500 i isto toliko učeničkih po 300 kuna. U Raši, Kršanu i Sv. Nedelji stipendije iznose 600 kuna za studente i 400 za učenike. Najbolje je biti labinski stipendist jer studenti mjesečno primaju po 700, a učenici 500 kuna.

stipendisti labin pićan sveta nedelja stipendije studenti novčana potpora ekonomisti filozofski fakultet