Među 9 istarskih tvrtki najbrže rastućima zap.Hr.,i tvrka iz Labina

2.11.2007. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Umaški Građevinar, član poslovne skupine Team iz Čakovca, najbrže je rastuća tvrtka u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji od 2004. do 2006. U tom je razdoblju ostvarila rast prihoda od 391 posto te osvojila titulu supergazele zapadne Hrvatske na ovotjednoj svečanosti u organizaciji tjednika i web portala Business.hr.
Direktor Građevinara je Tomislav Poljuh, a tvrtka je u vlasništvu Josipa Švende, koji je većinski vlasnik Teama. Umaška tvrtka je posredno povezana i sa zagrebačkim Energoplanom koji je ove godine zauzeo prvo mjesto među zagrebačkim gazelama. Ipak, ovogodišnju pobjedu Građevinara valja uzeti s rezervom. Istina, tvrtka je ostvarila najveći rast prihoda u postocima od 2004. do 2006. godine, ali je 2004. ostvarila tek trećinu prihoda iz 2003. Veliki pad prihoda u 2004. i kasniji oporavak te uzlet omogućio je tvrtki pozicioniranje na prvo mjesto. Od 2002. do 2004. tvrtka je zapošljavala oko 45 radnika, a potom je drastično smanjila na svega osam, a sada broji četiri radnika te od tada radnu snagu bazira na kooperantima.
Stopom rasta od 329 posto porečka građevinska tvrtka Baxmar je druga najbrže rastuća tvrtka zapadne Hrvatske u promatranom razdoblju. Iza sebe ima nekoliko stotina objekata, uključujući i niz velikih stambenih i turističkih zgrada. Baxmar je, među ostalim, izvođač radova za istarsko selo s 24 vile u naselju Paradiž u općini Svetvinčenat te izvođač radova za naselje niskoenergetskih kuća u Odranskoj zavrtnici pored Zagreba. Direktor i osnivač tvrtke je Jozo Nujić.
Treća supergazela je gospićki Ivan-Commerce i jedina neistarska na listi deset najbrže rastućih zapadne Hrvatske. Bavi se trgovinom, ugostiteljstvom, prijevozom robe i uslugama putničke agencije. Četvrta je Eurohouse iz Labina, u vlasništvu talijanske tvrtke Shelbox, koja je u halama propale tvornice čamaca Kvarnerplastika pokrenula proizvodnju mobilnih kuća, uglavnom za potrebe kampova. Direktor tvrtke je Claudio Razzanelli.
Na ljestvici najbrže rastućih slijede mnoge pulske tvrtke. TGT–Adriatik je građevinska tvrtka čiji je projekt gradnja Bricostore centra u Puli. Njezin je direktor Emil Jakša. Motortech Consulting drži odjel brzohodnih motora Uljanik Strojogradnje, a njezin je direktor Livio Bolković. Slijede dvije lanjske supergazele. Građevinska tvrtka Grami (direktor je Livio Miljavac) usmjerena je na niskogradnju, a Betoven (Davorka i Miodrag Grbić) na trgovinu na veliko.
Deveta supergazela je Michele (Denis Bulešić je direktor) koja se bavi niskogradnjom te zbrinjavanjem građevinskog otpada. Deseta je treća lanjska, Solaris iz Novigrada, čiji je predsjednik Uprave Franco Traverso. Proizvodi fononaponske module za solarne sustave napajanja električnom energijom, a partneri su talijanskog proizvođača Helios iz Padove.
Svečanost dodjele nagrada gazelama zapadne Hrvatske je posljednja od ukupno pet regionalnih. Najuspješnije gazele na razini čitave Hrvatske i postoci rasta prihoda kojima su zaslužili takav plasman bit će objavljeni 28. studenoga.

4. Eurohouse, Labin,

Rast prihoda od 2004. do 2006. (u postocima)-233

Prihod (u tisućama eura)10.000,

Dobit (u tisućama eura) 900

Broj zaposlenih 44