Mediji na udaru korupcije, kapitala i kriminala!

Mediji na udaru korupcije, kapitala i kriminala!

30.11.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Najbolji novinar je mrtav novinar, kazao je Dušan Miljuš na jučerašnjoj tribini »Sloboda medija na udaru kapitala, kriminala i korupcije« održanoj u sklopu Dana hrvatskog novinarstva u Opatiji. Po njegovim riječima, tu je rečenicu izgovorio jedan od pripadnika zagrebačkog podzemlja, u trusnim vremenima sredinom devedesetih.


- Nedugo nakon te izjave, njegov je život završen na vrućem zagrebačkom asfaltu, a on je skončao na način koji je predvidio za novinare koji su otkrivali njegove kriminalne radnje. Naši su »kumovi« tih dana oponašali scene iz poznate mafijaške trilogije, a mi smo upozoravali da će političari reagirati tek kad se dogodi neki veliki nesretni događaj. Tako je i bilo, međutim, umjesto da u toj reakciji zaštite nas, novinare, oni su zakonima zaštitili sebe od nas, kazao je Miljuš, i sam žrtva brojnih prijetnji, od kojih je jedna, nažalost, i ostvarena ove godine.

 

Đavolji novinari

Kao metodu obračuna s kriminalcima, Miljuš je predložio neke uhodane principe prisutne u zapadnim demokracijama, u koje često upiremo oči.
- Treba se boriti onime čega se mafijaši najviše boje - oduzimanjem imovine te dugim i oštrim zatvorskim kaznama. Kada bi u SAD-u pretukli novinara, izvršitelji bi dobili barem 20 godina zatvora, a nalogodavci zasigurno doživotnu robiju. A kakva je situacija kod nas? Ljude o kojima smo pisali u crnoj kronici, danas gledamo u lifestyle i celebrity rubrikama, kazao je Miljuš. Međutim, i on i ostali govornici istaknuli su nužnost »pometanja pred vlastitim vratima« prije nego što se krene u obračun s kriminalcima i spregom medija, vlasti i kapitala. Miljuš je istaknuo da u novinarskim redovima postoje brojni »đavolji novinari« koji surađuju s kriminalom.


- Evo primjera - kad je Miljenko Žaja Krojf, pripadnik takozvane zločinačke skupine prijetio kolegici Renati Ivanović, u telefonsku ih je vezu spojio upravo jedan kolega iz te skupine. A činjenica da se ni Krojfu ni kolegi zbog tih prijetnji nije dogodilo ništa strašno, govori samo o stanju u našim pravosudnim tijelima, zaključio je Miljuš, čije je riječi podržao i Pero Jurišin, dodavši da je (ne)obrazovanje jedna od bolnih točaka hrvatskog novinarstva te da su »neobrazovani novinari u funkciji političkih struktura koje ih pritišću«.

 

Pokoreno novinarstvo

U tom kontekstu snažnog utjecaja politike i krupnog kapitala na novinare i vlasnike medija, govorila je Nataša Škaričić, koja je dala i nekoliko šokantnih primjera kršenja etičkih kodeksa u resoru kojim se ona bavi - zdravstvu.


- Prije javnog predstavljanja reforme zdravstva, premijer Sanader i ministar Milinović pozvali su glavne urednike najjačih medija na zajednički sastanak na kojem se tražio konsenzus oko podrške reformi. Ne želim reći da je to utjecalo na kolege koji prate ovaj resor, ali činjenica je da niti jedan medij nije objavio autorski i kritički tekst o reformi, a sve su kritike bile upućene kroz izjave zainteresiranih političkih lica, kazala je Škaričić, osvrnuvši se i na pritisak koji je vršen na urednike emisije »Misija« na HTV-u, a njene je riječi potvrdila i suradnica u toj emisiji Sanja Mikleušević.


- Postojali su snažni pritisci da se u tu emisiju uvede tajnik ministarstva zdravstva, iako to nije bilo predviđeno konceptom. Urednici su bili dovedeni u situaciju da ili poslušaju ili otkažu tu emisiju, kazala je Mikleušević.

 

Nezavisni čuvaju standarde

Kao lajtmotiv događanja u oba dana održavanja sjednice HND-a poslužila je sintagma Bože Novaka o »pokorenom novinarstvu«. No, svojevrsno »svjetlo na kraju tunela« ponudila je Željana Buntić-Pejaković, spomenuvši nezavisne i neprofitne medije kao mjesto na kojem se još uvijek čuvaju osnove ljudskih i profesionalnih standarda.

mito kriminal internet mediji korumpiranost novinari novinarstvo društvo