Matulović-Dropulić: Provest ćemo, po potrebi, neovisna mjerenja u Rockwoolu

Matulović-Dropulić: Provest ćemo, po potrebi, neovisna mjerenja u Rockwoolu

17.9.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin istražuje tvrdnju da hrvatske institucije ne žele surađivati s njemačkima na sankcioniranju ubojica hrvatskih emigranata, rekao je danas u Saboru premijer Ivo Sanader.

Sanader je to rekao tijekom aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje Ante Đapića (HSP), kojega je zanimalo je li istina da Hrvatska odbija suradnju s Njemačkom na procesuiranju ubojstava hrvatskih emigranata, kako je utvrdio njemački sudac u obrazloženju presude za ubojstvo Stjepana Đurekovića. "To je samo jedna strana medalje i jedno gledanje na stvar", odgovorio je Sanader, ističući kako hrvatske vlasti pomažu u istragama, ne samo zbog bilateralnog sporazuma s tom državom, nego i zato što im je obveza sankcionirati komunističke zločine. Zastupnike je pozvao da se okrenu budućnosti, ali i naglasio da zločin ne zastarjeva te da se Hrvatska mora suočiti sa svojom prošlošću, pa i s ubojstvima hrvatskih emigranata koje su počinili agenti jugoslavenske tajne službe.

Zoran Milanović (SDP) Sanadera je upitao namjerava li Vlada promijeniti sustav povlaštenih zastupničkih mirovina, kako bi ga učinila pravednijima i prilagodila europskoj praksi. Milanović je podsjetio da je HDZ obećavao promijeniti taj sustav, komparirajući ga s rješenjima u europskim zemljama. Sanader mu je odgovorio kako država postoji po svojim institucijama - predsjedniku države, Saboru, ministrima itd. "Ako ne budemo poštovali te institucije i kažemo da svi trebaju imati jednako, onda je to vraćanje na socijalizam i uravnilovka", rekao je Sanader.

Miljenko Dorić (HNS) upitao je ministra poljoprivrede Božidara Pankretića razmišlja li o ostavci jer je uvoz poljoprivrednih proizvoda u prvoj polovici ove godine rastao čak devet puta brže od izvoza. Dorić tvrdi da je uvoz porastao za 14,8 posto, a da je njegova pokrivenost izvozom najniža u povijesti Hrvatske. Pankretić mu je odgovorio da je uvoz količinski porastao za samo 2,3 posto, ali da je iznos u novcu rastao znatno više, zbog poskupljenja hrane na svjetskom tržištu, koje je u nekim segmentima iznosilo i više od 100 posto.

Marijanu Petir (HSS) zanimalo je što Ministarstvo okoliša kani učiniti po pitanju tvornice kamene vune Rockwool, koju su ekološke udruge označile kao ozbiljnog zagađivača.

Ministrica Marina Matulović-Dropulić odgovorila joj je da te iste udruge nisu imale nikakvih primjedbi tijekom javnih rasprava o prostornim dokumentima kojima je u Pićanu predviđena industrijska zona, kao ni na Rockwoolovu lokacijsku i građevinsku dozvolu. Podsjetila je i da je rad tvornice u probnom pogonu bio zaustavljen na osam mjeseci, kako je u tvornici od tada ugrađeno pet automatskih mjernih postaja, koje svakodnevno mjere emisiju štetnih plinova i letećih čestica manjih od deset mikrona.

"Brine me nepovjerenje u institucije i firme koje imaju stručnjake i dozvole za određena mjerenja, a sad ispada da je netko radio mjerenja, a ne zna se na čemu i kojim metodama", kazala je ministrica, dodajući da će Ministarstvo učiniti sve da Rockwool funkcionira po zakonu i da će, po potrebi, provesti i dodatna neovisna mjerenja.

Rockwool Marijana Petir Ministarstvo zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić mjerenje emisije mjerne stanice