Matija Vlačić u Jeni na čekanju

Matija Vlačić u Jeni na čekanju

31.1.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN -U dogovoru s labinskim gradonačelnikom, Lucijan Brumnjak, umirovljeni sudski tumač iz Berlina, rodom iz Istre, još je prije četiri-pet godina pokrenuo inicijativu da se na pročelju Sveučilišta u Jeni, na kojem je predavao slavni Matija Vlačić Ilirik, postavi spomen-ploča njemu u čast. Sveučilišna uprava se složila s tom željom, odabran je tekst i dogovorena veličina ploče, kao i dolazak labinskog izaslanstva, ali zapelo je na veleposlanstvu Hrvatske, odakle nikad nije stigao službeni zahtjev.

Od tada je prijedlog polako pao u zaborav, a cijeli tijek dogovaranja u Labinu nam je potvrdila Loredana Ružić-Brezac, glasnogovornica Grada, rekavši da se u ono vrijeme kontaktiralo sa Sedaetom Midžić iz hrvatskog veleposlanstva. Budući da se približavaju »okrugle« godine rođenja i smrti znamenitog Labinjana i prvog suradnika reformatora Crkve Martina Luthera, navela je da bi trebalo obnoviti zahtjev, uz očekivanje da će ovog puta naići na veću podršku našeg veleposlanstva u Berlinu.


Ona je ujedno najavila da će uskoro iz tiska izaći zbornik s drugog znanstvenog skupa posvećenog Matiji Vlačiću Iliriku, održanog prije dvije godine, čija će promocija biti početkom ožujka.

Matija Vlačić sveučilište u Jeni Berlin Loredana Ružić Brezac Lucijan Brumnjak