MATEJ FONOVIĆ IZ KRŠANA PRIMLJEN NA NJEMAČKI INSTITUT “MAX PLANCK”, NA KOJEM KANI DOKTORIRATI

MATEJ FONOVIĆ IZ KRŠANA PRIMLJEN NA NJEMAČKI INSTITUT  “MAX PLANCK”, NA KOJEM KANI DOKTORIRATI

7.5.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

KRŠAN - Matej Fonović, 23-godišnjak iz Čambarelići kraj Kršana, primljen je, kao jedini iz ovog dijela Europe, na poslijediplomski studij instituta "Max Planck" za metale u Stuttgartu, gdje za tri godine namjerava doktorirati. U Njemačku će početkom rujna, a dotad planira diplomirati strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Ondje je tri godine uzastopce bio najbolji student u generaciji te je prvi diplomirao na prvom stupnju po novom sustavu.

I sam se, priznaje, čudi kako su ga, među 300 kandidata, koliko ih se javilo na natječaj, "uzeli" na taj renomirani njemački institut čiji će ogranak za metale, kako veli, najbolji u Europi. Uglavnom se, naime, kandidiraju fizičari, kemičari ili oni koji studiraju upravo materijale.

Tog programa uopće nema u Hrvatskoj, objašnjava nam sugovornik, inače polaznik smjera inženjerstvo materijala na strojarstvu.

 

Najbolja prezentacija rada

- Zbog toga sam i bio sumnjičav, ali uvjerio sam ih u svoje sposobnosti. Konkurenti su iz cijeloga svijeta, a institut i odabire po principu da svi krajevi budu zastupljeni, s time da najmanje trećinu mjesta imaju žene. Traže najbolje studente, ali i one koji su voljni puno raditi, prolazi stoga dosta Kineza i Indijaca, kazuje Matej, kojemu osmijeh ne silazi s lica dok priča o svome podvigu, iz čega se iščitava njegova glad za znanjem.

U startu selekcije otpalo je 250 aspiranata, a komisija od šest profesora među preostalih 50 pronašla je 14 finalista, pozvanih na testiranje u Stuttgart.

Ondje su održali prezentaciju i intervju, a pravo upisa steklo ih je sedmero. Institut će ih tijekom tri godine stipendirati s dvije tisuće eura mjesečno, što, tvrdi Matej, pokriva sve troškove.

- To me je i potaknulo na prijavu, kao i činjenica da nisu tražili njemački, već samo engleski jezik. Uostalom, i moj glavni mentor je Nizozemac, najbolji stručnjak iz nitriranja i nitrokarburiranja, što kanim i doktorirati. Rekli su mi da je moja prezentacija rada "Računalna simulacija gašenja čelika"bila najbolja, što mi je vjerojatno,kao i sama tematika, osiguralo prednost, veli on.

Naravno da motiv, napominje, leži i u svim preduvjetima za "himalajski uspon": najmodernijoj opremi, najboljim tehničarima za svaki uređaj i uopće najboljim stručnjacima.

- Moramo još puno, puno ulagati da bismo uvjetima rada i financiranjem studenata mogli konkurirati zapadnim zemljama. "Max Planck" - u sklopu kojeg je organiziran čak i dječji vrtić - potpuno je neovisan o središnjoj vlasti u kreiranju svoje politike. Zapošljava tisuću djelatnika, a na mome Zavodu za fazne transformacije radi njih 40, dodaje Matej.

Otkud "zaluđenost" metalima, izazov o povećanju njihove tvrdoće nitriranjem?

- I ispočetka su me na studiju u Rijeci najviše privlačili predmeti vezani iz materijale. Postao sam demonstrator iz tog kolegija, a u priču me uvukla ekipa iz Zavoda za materijale. Puno su mi kolege, poglavito mentor prof. dr. Božo Smoljan s riječkog Tehničkog fakulteta, pomogle i u pripremama za Njemačku.

 

Izgledna znanstvena  karijera

 

Računali biste da se momak ne odvaja od knjige, da ne izlazi iz kabineta, no čini se da on te metale "diže" pero-lakoćom.

- Jednostavno mi sve ide.

Brzo sam apsolvirao gradivo, stvarno se nisam previše namučio, nisam pretjerivao s uče- njem, veli. Ne odbacuje mogućnost da se posveti znanstvenoj karijeri, ali mu je, kaže, prerano za razmišljanje o tome.

- Nisam još načistu, vjerojatno ću se gore profilirati. Povratak kući? Proputovao sam i vidio dosta toga, ali doma je ipak - doma. Naravno da živi ta želja, tu je moj rodni kraj! Vidjet ćemo kakva će biti ovdašnja situacija... Nitriranje se koristi u automobilskoj industriji, rade to i u Cimosu u Buzetu, bio sam ondje na praksi..., kazuje on.

Lani je, gotovo godinu dana, kao projektant u jednoj riječkoj tvrtki u brodogradnji također stjecao iskustvo, ali i debljao studentski budžet, koji puni županijskom stipendijom.

Ostaje mu vremena i za njegovu drugu ljubav, biciklizam: ranije se natjecao, a sada je rekreativac i sudac na utrkama širom Hrvatske, što mu okupira vikende.

- Volim putovati, ići okolo s ekipom. To je dobro jer širite vidike. Fascinirao me Japan, gdje sam tri mjeseca odrađivao praksu u jednoj tvornici. Taj njihov mentalitet...

I. RADIĆ

 

matej fonović obrazovanje doktorat strojarstvo tehnički fakutet metali nitriranje tudiranje