Marino Roce: PP Raše kroje investitori iz Guggenheima

Marino Roce: PP Raše kroje investitori iz Guggenheima

19.2.2011. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Politika

"Istarski župan danima obilazi Istru radeći marketinšku propagandu u cilju jačanja istarskog gospodarstva. Međutim, Istra je i dalje pri samom vrhu po nezaposlenosti u Hrvatskoj, a statistike pokazuju da je broj nezaposlenih s nekadašnjih pet tisuća prešao deset tisuća.

Bez obzira na svoj marketing, Istarska županija nije uspjela postići minimalnu stopu nezaposlenosti, a pokazalo se da mjere za spas gospodarstva prezentirane prije dvije godine nisu realne", rekao je na presici predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce.

Tvrdi da se vladajuće elite u Istri oslanjaju isključivo na turizam koji se svodi na preizgrađenost i apartmanizaciju te kontinuirano blokiraju dolazak potencijalnih investitora budući da se realiziraju samo oni projekti koji odgovaraju IDS-ovoj vlasti.

- Primjer je Prostorni plan Raše koji je nakon dugog niza godina konačno krenuo u javnu raspravu. Iako ta općina ima sve preduvjete za kvalitetan razvoj, do sada je prostorni plan stagnirao jer očito se čekalo odgovarajućeg partnera iako još javno ne znamo o kojim se ulagačima radi, veli Roce. Na koga konkretno misli i koji to lokalni čelnici u dosluhu s odabranim gospodarstvenicima blokiraju razvoj, nije želio direktno odgovoriti. Na opasku da govori u rukavicama, ponovio je da je Raša najzorniji primjer.

- Zašto sve ove godine za to područje nije donesen prostorni plan? Sada se odjednom pojavio nekakav investitor kojemu je nešto obećano i odjednom se ide u izradu plana. Ne znam kome je što obećano, no vidio sam idejni projekt za izgradnju muzeja Guggenheim na Ubašu u sklopu kojeg je zamišljeno da se oko cijelog tog poluotoka sagrade vile za prodaju. Planira se potpuno zatvoriti more i na sredini poluotoka sagraditi golf teren s nekim društvenim sadržajima.

Taj je dokument došao do mene i prezentiran je kao ideja izgradnje Guggenheima na Ubašu na području Trgeta. Projektni prijedlog sam dobio od projektanata koji su potvrdili da se projekt radi za Guggenheim, a tek kasnije se Muzil počeo spominjati kao potencijalna lokacija za muzej, veli Roce, ne otkrivajući ni tko je idejni projekt naručio, ni tko su bili izrađivači, odnosno projektanti.

Kao drugi primjer blokade investicija koje nisu uz dlaku županijskoj vlasti, spomenuo je i stopiran projekt izgradnje golf igrališta u Višnjanu.
- Igralište se planiralo sagraditi na zapuštenom i nepoljoprivrednom zemljištu. Projekt je predložen Istarskoj županiji, međutim srezan je u startu jer je njime koordinirala Općina Višnjan koja je druga politička opcija. Sve to potvrđuje da vlast ne želi pravi razvoj i da hitno treba okončati politički klijentelizam da bi došlo do konsenzusa, veli Roce.

Kazao je da još uvijek postoji sumnja da lokalna vlast troši javni novac na privatne medije, dodajući da pozajmice Glasu Istre nisu išle samo zbog očuvanja radnih mjesta, već i zbog pisanja u korist vladajuće županijske vlasti. Na kraju je rekao da ista vlast troši velik novac na PR agencije koje su plaćene za uljepšavanje nečijih vizionarskih priča. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Bez komentara na HDZ-ove gafove
Na konstataciju da je upravo HDZ-ova vlast odgovorna za dramatične podatke o broju nezaposlenih u Hrvatskoj, Roce je izbjegavši odgovor ponovio da ta teza ne stoji.
"Ako se na nacionalnom nivou donese određeni zakon, a lokalna uprava ga u sklopu svog prostornog plana opstruira, jasno je da se ne može dogoditi pomak", rekao je.
Nije želio komentirati niti tvrdnje premijerke Kosor koja smatra "da je rast nezaposlenosti dijelom vezana i za nezaposlene na burzi koji ne žele posao jer žele sudjelovati kao popisivači u popisu stanovništva?!".
"Ne mogu ja to komentirati. Ja tu izjavu nisam čuo jer sam bio u Lici na obljetnici smrti zapovjednika Gavrana u mjestu gdje nema ni telefonskog signala", rekao je neuvjerljivo Roce, dodajući da je ta izjava možda izvučena iz konteksta.


"Ja sam Istrijan" je spin IDS-a
Kampanja "Ja sam Istrijan" je spin stranke koji pokazuje da IDS više nema što ponuditi narodu i da počinje sam sebe razotkrivati. Ujedno pokazuje da ništa efikasno ne rade, a kampanja može služiti samo za skretanje pažnje vama novinarima da se bavite nečim drugim, umjesto nečim od životne važnosti u Istri, rekao je Roce.

 

marino roce hdz politika pp raša pp općina raša