Manifestacija `Hrvatska volontira` i u Labinu

Manifestacija `Hrvatska volontira` i u Labinu

26.5.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hrvatska volontira 2015. okupila je 195 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova proveli više od 290 volonterskih aktivnosti kako bi svojim doprinosom potakli izgradnju sretnije i bolje zajednice.

Cilj ovogodišnje manifestacije bio je podsjetiti na vrijednosti volontiranja i dobrobit koje ono donosi svakom pojedincu, zajednici u kojoj živi, a time i društvu u cjelini. Osim što su pomagači, volonteri su pokretači i nositelji pozitivnih promjena te graditelji zajednica u kojima se osnažuju pojedinci i ima sve manje  „gladnih" i ranjivih.

 

Ugodno iznenađeni odazivu građana i raznolikošću volonterskih aktivnosti koje su organizacije osmislile za manifestaciju bili su i u Volonterskom centru u Rijeci.

 

Svjesni smo bogatstva, važnosti i utjecaja „volonterskog svijeta" i silna nam je želja da i ostatak javnosti bude upoznat s tom količinom pozitivnih i vrijednih aktivnosti koje se zbivaju oko nas svaki dan, a koje se često izgube u šumi loših vijesti. U sve provedene aktivnosti utkan je komadić srca onih koji, bez naknade, dobrovoljno daju sebe i svoje vrijeme ne bi li nam svima bilo malo ljepše, bolje i lakše, a time pomažu i samima sebi. Pokušajte i vi!" - poručuje Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

 

Na području Istarske županije održalo se čak 18 volonterskih aktivnosti od čega najviše u Puli i Labinu gdje postoje volonterski centri.

 

U Labinu su tako udruge Alfa Albona, LAE XXI, Dodir Nade, MNK Albona u suradnji sa MO Kature organizirali nekoliko aktivnosti, od informiranja mladih o volonterskoj službi do turnira u pikadu. Nažalost zbog vremenskih neprilika, odgođena je radionica međugeneracijske solidarnosti te obilježavanje Dana zdravih gradova na Trgu labinskih rudara.

 

Lokalni volonterski centar Labin osnovan je 2013. godine na inicijativu Udruge za mlade Alfa Albona, a usmjeren je na poticanje volontiranja u lokalnoj zajednici, pružanje podrške organizatorima volontiranja te na promociju vrijednosti volontiranja među širom populacijom građana, sa naglaskom na mlade. 

Novosti vezane uz volontiranje pratite na FB: Lokalni volonterski centar Labin.

 

***

Hrvatska mreža volonterskih centara i Mreža mladih Hrvatske organizatori su manifestacije Hrvatska volontira kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati velik broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo ogroman značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.

Fotografije s manifestacije možete preuzeti ovdje: https://jumbo.iskon.hr/download/3630ae5c-c9e0-4c53-b2b5-027899f465b5  

Manifestacija Hrvatska volontira provodi se u sklopu projekta "Prema punim potencijalima - Volontiranje osnažuje ljude i zajednice" čiji je nositelj Mreža mladih Hrvatske u partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb i Sveučilištem u Rijeci. Cilj projekta je doprinijeti socijalnoj i ekonomskoj koheziji u zajednicama diljem Hrvatske kroz uključivanje većeg broja volontera i podizanje kvalitete volonterskih programa unutar organizacija mladih i onih koji rade s mladima. Organizaciju i provedbu manifestacije podržavaju i donatori projekta: Europska unija koja financira projekt te Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Više informacija pronađite ovdje:

• o Hrvatskoj mreži volonterskih centara

• o projektu ''''Prema punim potencijalima - Volontiranje osnažuje ljude i zajednice"

• o rezultatima prošlogodišnje manifestacije Hrvatska volontira 2014.

 

 

hrvatska volontira udruga alfa albona club 21