Malvina Mileta i Suzana Mušković ponovno uvrštene u zbornik Susret riječi - Bedekovčina 2012

Malvina Mileta i Suzana Mušković ponovno uvrštene u zbornik Susret riječi - Bedekovčina 2012

4.10.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Nakon manifestacije Susret riječi - Bedekovčina 2012., održane prošlog mjeseca, objavljen je i istoimeni zbornik, u kojem su svoje mjesto našli i radovi istarskih autora i autorica.

Predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva te manifestacije Ludwig Bauer rekao je da danas živimo u vremenu obilježenom komunikacijom.

"Ne želim ovdje umanjiti vrijednost tehnološkog napretka, ali prikladno je podsjetiti da komuniciranje te vrste češće predstavlja odgodu istinske komunikacije. Mobitelom se ispričavamo što kasnimo na sastanak, obećavamo da ćemo doći drugi put, tvrdimo da se upravo nalazimo… ondje gdje se zapravo ne nalazimo. Kada tu vrstu komunikacije usporedimo s nekadašnjom razmjenom pisane riječi, onda shvaćamo koliko se sve više u tome današnjem komuniciranju iznevjeruje bit stvari", rekao je Bauer.

Ističe i da književni natječaji pokazuju da ima mnogo onih koji žele pisati prvenstveno zato što se na takav način kreativno izražavaju, a ne prije svega zato da jeftino prodaju neku dosjetku.

U ovoj zbirci prevladava pjesnički izričaj nastao na kajkavskom i čakavskom narječju te na književnom standardu, a tu je i rubrika posvećena proznim uracima, kojih je dosta manje u odnosu na pjesničke.

Čakavskim su se pjesničkim uracima predstavile Rita Stokić Brgić (Barban), Živka Kancijanić (Vodnjan), Marija Maretić i Nevenka Erman (Žminj), Malvina Mileta (Nedešćina) i Suzana Mušković (Labin).

Svaka od njih zastupljena je mjesnim govorom svoga rodnoga kraja, vrlo sugestivnim, emocijama nabijenim uracima.

U rubrici posvećenoj prozi predstavljeni su pak Mirjana Krsnik: "Tekila s crvima" i Damir D. Ocvirk: "Nitko nije savršen".

Iako kvaliteta objavljenih literarnih uradaka varira, nekoliko ih je prilično dobrih, a brojni su autori pokazali da pišu s velikim lakoćom i da je pisanje za njih puno više od obične terapije.

U vremenu kada dijalekti i mjesni govori izumiru, njihovo očuvanje u pisanom obliku važnije je nego ikada, stoga su ova manifestacija i prateći zbornik hvalevrijedna inicijativa. (V. BEGIĆ)

malvina mileta suzana mušković čakavština bedekovčina cakavica narječje pjesme kultura susret riječi