Luka Marotti izlaže u Galeriji Alvona

Luka Marotti izlaže u Galeriji Alvona

23.6.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

u petak, 25. lipnja u 21 sat u Galeriji Alvona, G. Martinuzzi 15, Labin otvara se izložba fotografija Luke Marottia "Iza samostanskih zidina". Luka Marotti redatelj je i autor brojnih dokumentarnih emisija i filmova ponajviše kulturne i baštinske tematike.

Dobitnik je više nagrada za fotografiju, a 2008.g. dobitnik je nagrade "Ivo Fabijan'' Hrvatskog novinarskog društva za najbolju fotografiju godine s područja umjetnosti i kulture.

Na Festivalu jednominutnog filma 2006.g. osvaja drugo mjesto za film "Novi život" u produkciji CroartPhoto kluba Zagreb.

 

Za vrijeme snimanja dokumentarnog filma o životu zadarskih benediktinki "Soba s pogledom na zvonik", koji će također tijekom večeri biti prikazan labinskoj publici, Marotti je načinio seriju fotografija koje nas odmiču od naših predrasuda. Usmjerava nas ka smirenom i kontemplativnom redovničkom životu, potpunom u svakom smislu unatoč ili upravo zbog klauzure. 

Slijedi kratak izvadak iz teksta kataloga izložbe, autora Berislava Valušeka:

"Ali ono što nadilazi tehničko-tehnološko baratanje fotografskim i likovnim aspektima predstava, biti će opći dojam opuštenih, nepretencioznih, ponekad duhovnih, a ponekad duhovitih, trenutnih opservacija koje su u svojoj ukupnosti kroničarske. I baš je ta opuštena unutrašnja potreba za bilježenjem, oplemenjena i donekle zauzdana poštivanjem ukupnog konteksta, kao rezultat iznjedrila ovu izložbu koja, iako prikazuje tek djelić života i rada zadarskih benediktinki, može funkcionirati kao reprezentativni kreativni obrazac jednog načina života koji se opredijelio za njegovu duhovnu stranu u smirenom suglasju sa svakodnevnim."

Gosti na otvaranju: Zbor mladih NEO

luka marotti iza samostanskih zidina izložba kultura nagrada ivo fabijan zbor neo neo