Lokalna akcijska grupa (LAG) “Istočna Istra” – spona javnog, privatnog i civilnog sektora

Lokalna akcijska grupa (LAG) “Istočna Istra” – spona javnog, privatnog i civilnog sektora

13.4.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Lokalna akcijska grupa “Istočna Istra” predstavlja ruralno područje Labinštine, odnosno područje Grada Labina, Općine Kršan, Pićan, Raša i Sv. Nedelja.

 

Cilj osnivanja LAG-a je promicanje održivog razvoja, priprema LAG područja za korištenje strukturnih fondova Europske unije, razvijanje strategije i umrežavanje između subjekata kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnog područja, izgradnja identiteta LAG područja povezivanjem tradicijske i kulturno-povijesne baštine. LAG će također pružiti informacije o natječajima za dodjelu financijskih sredstava EU-a, savjetovati o kandidiranju projekta, odabrati projekte koji će dobiti pismo preporuke, odnosno one koje su u skladu s lokalnom razvojnom strategijom.    

 

 

LAG “Istočna Istra” za ruralni razvoj i unaprjeđenje kvalitete života

 

LAG je oblik javno privatnog partnerstva koji će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju moći povlačiti značajna financijska sredstva u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja putem LEADER pristupa. Uključivanje u rad LAG-a je dobrovoljno, te je upravo sada pravo vrijeme za formiranje institucionalnih okvira za sudjelovanje u projektima financiranima od Europske unije koji će omogućiti održivu revitalizaciju ruralnih područja. U Republici Hrvatskoj LAG mora biti formiran kao udruga i uključiti partnere iz jedinica lokalne samouprave, predstavnike građana, poslovnog i civilnog sektora, pazeći na uravnoteženu zastupljenost predstavnika postojećih lokalnih interesnih skupina, koji dolaze iz različitih socio-ekonomskih sektora. Na razini odlučivanja, bar 50% članova mora dolaziti iz poslovnog sektora i sektora civilnog društva.

 

Osnivanje LAG-a „Istočna Istra“ rezultat je polugodišnjeg aktivnog sudjelovanja predstavnika članova Lokalne akcije grupe na seminarima, radionicama i savjetovanjima organiziranih u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin. Ideja o osnivanju Lokalne akcijske grupe „Istočna Istra“ službeno je započela 26. rujna 2012. godine potpisivanjem Sporazuma o postupku i mjerama za osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG) ruralnog područja Labinštine. Dana 19. prosinca 2012.godine na osnivačkoj Skupštini Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika izabran je za predsjednika, a djelatnica Općine Kršan Rosana Celić za dopredsjednicu LAG-a. Na Skupštini Lokalne akcijske grupe „Istočne Istre“, održane 26. ožujka 2013. godine, jednoglasno je usvojen najvažniji strateški dokument - Lokalna razvojna strategija LAG-a.

Lokalna akcijska grupa u daljnjem radu ostaje otvorena za razmjenu i prijenos iskustva kroz sudjelovanje u relevantnim nacionalnim ili europskim mrežama koje djeluju u cilju ruralnog razvitka. Cilj LAG-a „Istočna Istra“ jest, prije svega, potaknuti članove lokalne zajednice u svakoj od sredina obuhvaćenih LAG-om na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvitku te sredine; kako na gospodarskom i infrastrukturnom, tako i na planu očuvanja baštine, unaprjeđenja kulturnog i društvenog života stanovnika, te specifične gastronomske i turističke ponude uz očuvanje okoliša i poštovanje principa održivog razvoja. LAG „Istočna Istra“ će u tom cilju pružati savjetodavnu i praktičnu pomoć u izradi analize područja i djelovanja, promicanju provedbe međunarodnih projekata suradnje, organizaciji sajmova i drugih događanja koja afirmiraju lokalnu sredinu, te u konačnici biti spona članovima lokalne zajednice prema resornom ministarstvu, a u svrhu povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. Konačni cilj je osigurati razvitak ruralnih područja putem otvaranja novih radnih mjesta pri čemu valja spomenuti kako je, ovdje prihvaćen, LEADER pristup, koji u Europi postoji već 18 godina, europskim ruralnim krajevima donio vidljive rezultate. Posredstvom LEADER-a, Grčka je, primjerice, u 18 godina iz europskih fondova povukla preko 800 milijuna eura uloženih u osiguravanje održivog razvoja ruralnih područja koja čine 63 posto površine ove zemlje i na kojima živi više od 2,2 milijuna ili 20 posto stanovništva.

 

 

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora koji imaju sjedište na području djelovanja LAG-a, da se učlane u LAG „Istočna Istra“ i doprinesu boljem razvoju regije. Važno je naglasiti da se u LAG mogu učlaniti: tvrtke, ustanove, obrti, sve udruge, OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva), te ostale pravne osobe i fizičke osobe.

 

Pristupnica.pdf183.96 KB
Statut LAG-a Istočna Istra.pdf207.48 KB
Lokalna razvojna strategija LAG-a Istočna Istra.pdf1.69 MB

 

ruralni razvoj lag lokalna akcijska grupa lag istočna istra