Ljeti iznajmljujete sobu? Provjerite je li sve po zakonu / Nema više nisam znao

Ljeti iznajmljujete sobu? Provjerite je li sve po zakonu / Nema više nisam znao

28.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Državni inspektoratje na svojim internetskim stranicama objavio Vodič za legaliziranje rada za pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, te poslodavce u tim djelatnostima. Riječ je o projektu u okviru kojeg su u Inspektoratu na jednom mjestu objedinili sve ključne informacije o propisanim obvezama iz područja njihove nadležnosti za sve pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, pružaju ugostiteljske i usluge u turizmu.

- Činimo ovaj iskorak ususret poslodavcima i pružateljima usluga u ugostiteljstvu i turizmu želeći djelovati proaktivno i preventivno i tako pomoći svim sudionicima na tržištu ugostiteljskih i turističkih usluga da svoje poslovanje usklade s važećim propisima i jedino na taj način izbjegnu povrede propisa i sankcije koje će se u svim slučajevima utvrđenog nezakonitog rada nužno poduzimati, stoji u priopćenju kojeg potpisuje glavna državna inspektorica Božena Vrbanić.

Dakle u Inspektoratu ovime žele dati priliku onima koji posluju legalno da još jednom provjere usklađenost s propisima, a onima koji nisu legalizirali svoju djelatnost da saznaju što sve moraju učiniti.

Tako su na www.inspektorat. hr dostupni Vodič za pravne i fizičke osobe za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i pružanja ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu u kojem se mogu naći informacije o legalitetu obavljanja djelatnosti, obvezama ugostitelja, koje su posljedice u slučaju kada inspektor u inspekcijskom nadzoru utvrdi povredu propisa i ostalo.

Potom je tu i Vodič za pravne i fizičke osobe za pružanje usluga u turizmu u kojem će svi zainteresirani naći odgovore na pitanja kako legalizirati rad turističke agencije, vodiča, pratitelja, usluga u nautičkom turizmu i slično i koje su njihove obveze. Tu je i Vodič u području radnih odnosa o obvezama poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti i turizmu te Vodič u području zaštite na radu.

 

Za sva područja priložene su i takozvane kontrolne liste (check liste) kako bi korisnici i sami znali koji su to elementi kontrole te što inspektori kontroliraju provodeći inspekcijski nadzor.

Svi ovi dokumenti su izrađeni na temelju važećih propisa kojima su uređene djelatnosti ugostiteljstva i turizma. Projekt Vodiča posljedica je analize višegodišnjih rezultata inspekcijskih nadzora i utvrđenih povreda propisa iz područja nadležnosti Inspektorata te uočene potrebe da se pronađe način kako pomoći poslodavcima, odnosno svim pružateljima ugostiteljskih i usluga u turizmu da lakše usklade svoje poslovanje s propisima.

 

A. JURIČIĆ

inspekcija iznajmljivanje