Lisica iz Kukurini bila je bijesna

Lisica iz Kukurini bila je bijesna

7.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Hrvoje Rudolf, voditelj labinske veterinarske ambulante, potvrdio nam je u četvrtak pozitivan nalaz testa na bjesnoću provedenog nad lisicom koju je 1. siječnja pred kućnim pragom usmrtio Nevio Baćac iz Kukurini u općini Pićan.

"Preostaje nam pričekati rješenje državnog inspektorati prema kojemu smo dužni postupiti. U ovakvim slučajevima obično se lovcima naloži odstrel lisica u krugu od pet kilometara od mjesta gdje je zaražena jedinka ubijena. K tome se svi psi moraju odmah cijepiti, a to bi u ovom slučaju značilo prije 15. siječnja, kada počinje redovno cijepljenje", kazao nam je.

Nazvao nas je Nevio Baćac ogorčenog na veterinarsku stanicu. "Već tri dana znaju da je lisica bijesna, a ne bi me bili obavijestili da ih nisam zvao! Sada moramo na hitan epidemiološki pregled, ja i svi koji su mi pomogli odstraniti mrtvu lisicu ili smo bili u dodiru s psima koje je napala. Ne znam zašto plaćamo veterinare! Ispočetka su čak odbijali doći po lisicu tvrdeći da oni nemaju ništa s tim", rekao nam je.

Lisica je ganjajući po stepenicama dva šestomjesečna psa mješanca stigla do kućnog praga, gdje ju je Baćac usmrtio vilama. Psi su u karanteni veterinarske stanice gdje veterinari promatraju hoće li pokazati simptome bjesnoće. Dogodi li se to, slijedi im eutanazija, a ako im lisica ipak nije prenijela virus, bit će cijepljeni i vraćeni vlasniku. (R. S.)

 

lisica divlje životinje bjesnoća psi pas pićan crna kronika kukurini veterinarska ambulanta hrvoje rudolf