Liječnici obiteljske medicine ogorčeni novom reformom Hitne / Pacijentima će se dijagnoza određivati telefonski?!

Liječnici obiteljske medicine ogorčeni novom reformom Hitne / Pacijentima će se dijagnoza određivati telefonski?!

26.10.2011. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Liječnici obiteljske medicine, dr. Flavia Batelić, dr. Silvija Benković, dr. Miljenko Faraguna, dr. Bruna Juričić, dr. Eda Klapčić, dr. Branka Martinčić, dr. Jadranka Mikac Brenčić, dr. Mirjana Sopta, dr. Vesna Škopac i dr. Gordana Terzić Milevoj, jučer su se obratili medijima te iskazali svoje nezadovoljstvo najnovijim reformama Hitne medicinske pomoći. U dopisu koji je pročitala dr. Škopac, a potpisnici su već spomenuti liječnici, stoji (Prilog Vesna Škopac).

Škopac je nadalje izdvojila kako se osniva Centar obiteljske medicine, kao totalna nepoznanica, nedefinirana i pravno neregulirana mreža. Obiteljski liječnici neće potpisati ugovore za rad u Centru obiteljske medicine dok se sve pravno ne regulira. Po njihovom viđenju, u Centru obiteljske medicine će obiteljski liječnik dva do tri puta mjesečno, u okviru radnog vremena, biti istovremeno na raspolaganju cijeloj Labinštini-od Skitače, Koromačna do Pićna i Svete Katarine. Na primjeru dr. Škopac je pojasnila (Prilog Škopac-primjer).

 

Što se dežurstva tiče, vikendom i praznikom, bit će organizirana u Centru obiteljske medicine od 7:00 do 21:00 sat dok u noćnim satima nema dežurstva. U slučaju hitnoće nazvat će se prijemno-dojavnu jedinicu u Puli, obrazložiti im tegobe i ukoliko tehničar koji će primati pozive bude smatrao da se radi o hitnom slučaju, poslat će najbližu hitnu pomoć u Istri. A ako isti  procijeni, putem telefonske dojave, da možete pričekati do jutra, pacijent će morati čekati.

Liječnici dalje izdvajaju kako se u reorganizaciji Hitne pomoći nije vodilo računa o razlikama između većih gradova koji imaju bolnice i ruralnih sredina koje su udaljene od bolnica 50 ili više kilometara. Na kraju su napomenuli kako većina liječnika obiteljske medicine od 1983. godine nije radila u Hitnoj službi te nisu educirani, niti imaju odgovarajuću opremu za taj posao. Zajednički stav jučer okupljenih liječnika jest da će novim ustrojem znatno biti smanjen nivo kvalitete pružanja usluge pacijentima.

 

jadranka mikac brencic vesna škopac bruna juricic eda klapcic miljenko faraguna doktori lijecnici hitna pomoc labin flavija batelic