Ležaljke zakrčuju rabačke plaže

Ležaljke zakrčuju rabačke plaže

9.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Htio bih komentirati zakrčenost plaža u Rapcu »morem« ležaljki, koje zjape prazne i zauzimaju velik dio prostora. Bio sam u subotu u Rapcu, i pored mora, na najljepšim plažama, bile su postavljene ležaljke koje onemogućuju normalno ležanje, a još je na jednom mjestu postavljeno nešto što bi trebalo predstavljati prolaz, neki konopci, ne znam kako bih to nazvao. Uglavnom, stavio sam ručnik za plažu pored tih ležaljki, ali minutu poslije toga došao je gospodin koji prodaje karte za te ležaljke i rekao da ne smijem tu staviti ručnik jer da je to prolaz.


Sad, ja sam dipl. pravnik, znam što je pomorsko dobro, na kojem se području proteže, tko, temeljem čega i na koji način smije koristiti to pomorsko dobro, ali nisam si htio kvariti kupanje objašnjavanjem nečega nekome tko ne bi baš shvatio što mu govorim. S obzirom na to da se vi dotičete raznih tema (možda ste se dotakli i ove, a da ja to ne znam), možda bi bilo dobro da se dotaknete i ove. Jer, ako netko ima koncesiju nad nečim, on tada može to područje koristiti za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra, što znači da može glumiti vlasnika i djelomično isključiti druge od opće upotrebe pomorskog dobra. Za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu pomorskog dobra daje se koncesijsko odobrenje.


Ne znam tko ima i ima li taj netko uopće neki dokument kojim ga se ovlašćuje na ovakvo korištenje pomorskog dobra, ali meni se čini da nikako nije dobro da se netko ovako ponaša s dobrom koje je na općoj uporabi svih građana RH, a bogami i turista, od kojih neki vjerojatno ne žele plaćati ležaljke. Ako je dana koncesija tom nekom, onda je to bila greška, a ako je bilo dano koncesijsko odobrenje, tada se taj netko ponaša preslobodno.

Tihomir Červar

Rabac plaže ležaljke koncesija