Level 52: „Izvorni sjaj“ – dokumentarni film u nastajanju

Level 52: „Izvorni sjaj“ – dokumentarni film u nastajanju

18.2.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Rijeci se snima film o kiparicama restauratoricama koje vraćaju izvorni sjaj riječkim arhitektonskim draguljima

Dok se radovi na obnovi fasade Željezničkog kolodvora u Rijeci primiču kraju, filmska ekipa kamerom prati posljednje zahvate restauratorske ekipe. 

Riječ je o kratkometražnom dokumentarnom filmu „Izvorni sjaj“ koji u fokus stavlja kiparice restauratorice u njihovoj svakodnevici. Tijekom praćenja njihovog života i rada, na površinu izviru zanimljive teme poput napornog fizičkog rada, iznimne pedantnosti u poslu, nevjerojatna fizička i mentalna snaga radnica koje svojim djelovanjem ruše rodne stereotipe obnavljanjem dotrajalih objekata.

„Upravo nas je jedan novinski članak ponukao da im pristupimo. Čitajući članak koji ih je prezentirao kao stereotipe „bauštelaca“ koji piju pive i zvižde na skeli, odlučio sam se obratiti Eni Jukopili, jednoj od kiparica restauratorica koja je ujedno i voditeljica tima u tvrtki koja radi na obnovi željezničkog kolodvora“, kaže Toni Juričić, koautor filma.

Razgovor s Eni, doveo je Juričića, u tandemu s Biancom Dagostin, do ideje da naprave dokumentarni film o njihovom poslu, da pokažu koliko je profesija kipara restauratora kulturno i društveno važna. Kroz film, prikazat će se kakve sve poslove restauratori moraju raditi te što ih točno vodi da svoj posao dotjeraju do savršenstva. Film otvara i druga pitanja poput rodne ravnopravnosti, pitanje koje je posebno vidljivo dok usputni prolaznici u čudu gledaju djevojke na skeli kako rade „muške“ poslove.

„Njihov optimizam i snaga potaknuli su želju da ovu priču snimimo i podijelimo s gledateljima. Već smo odradili nekoliko snimanja. U planu je da do kraja ožujka dovršimo produkciju na terenu te krenuti u montažu filma. Zahvalni smo tvrtki Terracotta d.o.o., koja radi na obnovi Željezničkog kolodvora, što nam je dopustila da kamerom pratimo tijek radova“, istaknula je koautorica Bianca Dagostin.

U produkciji su uključeni i riječki filmaši: Mateo Jurčić kao direktor fotografije te Saša Vukosav kao organizator lokacija. Glazbu i zvuk na filmu potpisuje jedan od producenata filma Sanel Isanović.

„Izvorni sjaj“ producira nagrađivana labinska tvrtka Level 52 te je film sufinanciran od Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Rijeke. 

level 52 rijeka dokumentarni film eni jukopila bianca dagostin toni juričić sanel isanović