Lara Batičić doktorica biomedicine: Bavljenje znanošću lijep je i kreativan posao

Lara Batičić doktorica biomedicine: Bavljenje znanošću lijep je i kreativan posao

15.11.2010. // Glas Istre u štrajku // Objavljeno u kategoriji Društvo

Lara Batičić, koja je zajedno s Larom Juričić dobitnica ovogodišnje gradske nagrade za znanstveno istraživanje "Roberto i Danijela Giannini", doktorirala je krajem listopada na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Tema njene disertacije glasi: "Neuroimunomodulacijska svojstva dipeptidil-peptidaze IV u modelu upalne bolesti crijeva u miša". Izradila ju je na temelju istraživanja promjena na mozgu nastalih kao refleksija upalnih procesa koji se kod Chronove bolesti odvijaju u probavnom sustavu. Nove spoznaje mogle bi potaknuti razvoj lijekova koji bi povećali učinkovitost terapije protiv ove bolesti za koju još ne postoji cjelovita i konačna terapija.

"Istraživanja na bolesnicima oboljelima od Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa počeli smo prije šest godina u suradnji s Gastroenterološkim odjelom Interne klinike Kliničko-bolničkog centra Rijeka. Vodila ih je moja mentorica prof. dr. sc. Jadranka Varljen, a grupu su činile i dr. sc. Dijana Detel i dipl. ing. Sunčica Ostojić. Iz ove suradnje nastao je magistarski rad, koji sam obranila u travnju 2008. godine.

Za doktorsku disertaciju provela sam dodatna istraživanja životinjskog modela Chronove bolesti u pokusnih životinja, kojima je inaktiviran gen za molekulu CD26, važnu kod razvoja upalnih događaja. U tome mi je pomogla komentorica prof . dr. Natalia Kučić", priča Batičić.

Mlada nada biomedicine rođena je 1981. godine, Opću gimnaziju završila je u Labinu, a nakon toga je na riječkom medicinskom fakultetu upisala studij za diplomiranog sanitarnog inženjera. Diplomirala je 2004. godine, prva u generaciji te je nagrađena kao najbolji diplomirani student generacije.

Obrazovanje je nastavila na poslijediplomskom znanstvenom studiju biomedicine iz kojega je stekla doktorat.

Koautorica je nekoliko znanstvenih radova i kongresnih priopćenja.

"U Labinu sam živjela do odlaska na studij u Rijeku gdje sam ostala raditi, no često sam u rodnom gradu i tu se osjećam, a zapravo i jesam "doma". Grad i Istarska županija podržavali su me tijekom cjelokupnog obrazovanja i kasnije znanstvenog usavršavanja i na tome sam im zahvalna", ističe ona.

Oduvijek je pokazivala afinitet prema prirodnim znanostima i uvijek se željela baviti znanstveno-istraživačkim radom.

"Osim toga, zaista jako volim rad sa studentima. Više od šest godina sudjelujem u izvođenju nastave iz kolegija Medicinska kemija i biokemija za studente studija Opća medicinate Stomatologija. Osobito me veseli rad sa studentima, čini me sretnom pozitivna interakcija između mene i njih", kaže Batičić.Mnogi bi voljeli postati znanstvenici, ali ustuknu pred zahtjevima koje postavlja put do tog statusa. Nova labinska znanstvenica na to gleda kao na stvar poziva i odabira.

"Proces znanstvenog rada i sazrijevanja nema kraja jer saznanjima nije moguće odrediti granicu. Odricanja su brojna, potrebno je razumijevanje i podrška najbližih, ali sve je u životu zapravo stvar odabira. Ovo je vrlo lijep i kreativan posao, pruža i mnogo zadovoljstva, mogućnosti putovanja i širenja vidika. Citat velikog hrvatskog znanstvenika, nobelovca Vladimira Preloga vrlo lijepo opisuje znanost: "Za uspjeh u poslu, pored nešto talenta, potrebno je i mnogo sreće, sreće da imate dobrog učitelja, dobre suradnike, razumijevanje sredine za rad koji radite i napokon sreće da izaberete pravu temu - temu koja nije ni mnogo zastarjela, ni mnogo ispred vremena u kojem živite".

To što živi u maloj Hrvatskoj koja znanosti pruža skromne mogućnost, ne smatra hendikepom jer "i najmanji komadići mozaika doprinose cjelovitosti jednog velikog prikaza".

Slobodno vrijeme najviše voli provoditi sa zaručnikom, obitelji, prijateljima i, općenito, u druženju s dragim joj ljudima.

"Zaista imam sreću raditi u prijateljskoj i ugodnoj radnoj sredini.

Puno je nas mladih zaposlenika Medicinskog fakulteta, pa se često družimo i nakon obveza na poslu.

Ponekad se najbolje ideje i ostvare u ovakvim neobaveznim druženjima", veli ona.

Osim znanstvene i stručne literature, koja je u njenom pozivu nezaobilazna zbog potrebe za novim saznanjima, zanima je literatura iz područja psihologije i psihološke medicine. Dobar dio njene biblioteke je na talijanskom jeziku jer voli poeziju talijanskih autora, a privlači je i ona na španjolskom jeziku. R. SELAN

 

biomedicina znanost istraživanje lara batičić