LAG Istočna Istra ugostio je članove drugih LAG-ova na području Republike Hrvatske

LAG Istočna Istra ugostio je članove drugih LAG-ova na području Republike Hrvatske

3.3.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U subotu 28. veljače 2015. godine, LAG Istočna Istra ugostio je članove drugih LAG-ova na području Republike Hrvatske koji su u posjeti Istri, a sve u sklopu studijskog posjeta LAG-u Središnja Istra povodom manifestacija „S klobasicom u Europi 2015." i „Dani meda 2015." Navedene manifestacije ove su se godine održaleu partnerstvu s LAG-ovima iz Splitsko-dalmatinske i Osječko baranjske županije.

 

Studijski posjet trajao je od 27. veljače do 01. ožujka 2015., a 28. veljače u poslijepodnevnim satima delegacije su posjetileLAG Istočnu Istru. 

Program obilaska LAG-a Istočna Istra bazirao se na prezentacijama nekih od primjera dobre prakse uspješnih malih gospodarstva sa područja Labinštine. U novootvorenim proizvodnim pogonima u krugu bivše tvornice Prvomajska, članovi hrvatskih LAG-ova, njih 55, posjetilo je lončarsku radionicu Merania. Obrt Meraniapoznat je po proizvodnji autohtonih suvenira i uporabnog keramičkog posuđa za kuhanje i serviranje, rustikalnu rasvjetu te keramiku za interijere i eksterijere. 2011. godine stječe status Obrta s tradicijom HOK, a vlasnik obrta dobitnik je više priznanja za inovatora-dizajnera industrijskog dizajna na državnim i međunarodnim manifestacijama. Obrt „Merania" član je LAG-a „Istočna Istra".

 

Nakon obilaska lončarske radionice, grupa je razgledala Stari grad Labin i posjetila Art gastro galeriju Negri uz degustaciju maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje „Negri" uvršteno je u talijanski vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja „FlosOlei 2011". Art gastro galerija Negri spoj je okusa, tradicije i umjetnosti u Palači Negri iz 17. st. OPG Negri Olive i AnessaAlagić Negri članovi su LAG-a „Istočna Istra".

Naposljetku, članovi su obišli Agroturizam Kaštel Pineta smješten na istočnom djelu Istre u naselju Sv. Martin (Općina Sv. Nedelja). Velika seoska kuća, nekoć vlasništvo plemenite obitelji Lazzarini, ime Pineta dobila je po crnogoričnoj šumi koja se nalazi iza kuće. Gosti su razgledali vinski podrum, salu za degustaciju, mehanizaciju za proizvodnju prirodnog soka od jabuke, te moderan bazen sa slatkovodnom vodom. Na kraju poslužena im je večera - jela spravljena po tradicionalnoj recepturi iz sastojaka proizvedenih i uzgojenih na vlastitom gospodarstvu. 

 

U sklopu manifestacije „S klobasicom u Europi 2015.", član LAG-a „Istočna Istra" domaća radinost „Branko Prhat" izlagao je na štandu u S. Petru u šumi, te je ujedno predstavio LAG „Istočnu Istru" dijeljenjem brošura i letaka.

 

LAG PR

 

 

lag lag istočna istra domaća radinost obrt poduzetništvo