Ladonja predstavila sustav predizbora, prvi takav u Hrvatskoj

Ladonja predstavila sustav predizbora, prvi takav u Hrvatskoj

24.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Politika

Dva mjeseca nakon osnivačke skupštine članovi Udruge Ladonja predstavili su projekte i ideje koje su u međuvremenu osmislili, uključujući i sustav predizbora, prvi takve vrste u Hrvatskoj.

Alen Rosanda, član predsjedništva Ladonje, predstavio je četiri projekta po njegovom mišljenju primjenjiva na području cijele Istre, a koji su prezentirani i građanima Pule, Rovinja, Umaga, Pazina, Labina i Fažane. Riječ je o objedinjavanju javne nabave, čime se na godišnjoj razini može uštedjeti 10 posto proračunskih sredstava te sudjelovanju građana kao investitora u gradnji domova za starije, plinofikaciji Istre i gradnji garažnih kuća. Prema mišljenju Ladonje, ovakvi bi projekti doprinijeli bitno manjim troškovima pri investiranju te koristi za građane u vidu što dobiti, što nižih cijena usluga.

Plinio Cuccurin, predsjednik udruge, predstavio je sustav predizbora, kojim bi se građani dodatno uključili u upravljanje razvojem svojih sredina. – Građani koji nisu u političkim strankama zakinuti su za pravo kandidiranja i odabira kandidata. Sustavom predizbora, koji bismo proveli od jeseni do kraja godine i u kojem bi svi zainteresirani mogli sudjelovati, odredili bismo zajedničkog kandidata za župana na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2009. godine, rekao je Cuccurin, pojasnivši da je ova ideja nadogradnja navedenih projekata, na koje u protekla dva mjeseca od kad su predstavljeni nije bilo nikakvog odziva sadašnje vlasti. Stoga je intencija da u vlasti, odabirom zajedničkog kandidata za župana, sudjeluju građani koji projekte podržavaju, a potencijalni bi se župan obvezao na njihovo provođenje. Za sada u Ladonji postoje četiri osobe koje namjeravaju ''ući'' u sustav predizbora, ali je on otvoren za sve građane, a pravnici udruge rade na njegovom konačnom definiranju. (

Ladonja Labin udruga građana predizbor Plinio Cuccurin Javna nabava sustav