Labinu uručen prestižni certifikat „Grada za mlade“

Labinu uručen prestižni certifikat „Grada za mlade“

21.4.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Grad Labin dobitnik je certifikata „Grad za mlade“ koji je jučer , u utorak 20. ožujka 2021. godine na svečanoj dodjeli u prostorijama Udruge gradova uručen zamjenici gradonačelnika Labina Federiki Mohorović Čekada, koja je bila koordinator ovog projekta. Ovo vrijedno priznanje dodijelili su predsjednik Udruge gradova u RH, Željko Turk, i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Željka Josić.

Naime, devet hrvatskih gradova, koji su u sklopu prvog javnog poziva zadovoljili visoko postavljene kriterije, dobilo je certifikat “Grad za mlade“ a to su Labin, Karlovac, Koprivnica,  Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok.

„Već u sklopu prvog poziva ostvareni su odlični rezultati. Još jednom smo uvidjeli da gradovi rade pregršt kvalitetnih i inovativnih stvari koje možda i nisu toliko vidljive u javnosti. Ovime ćemo na jednom mjestu okupiti mnoštvo praksi koje će ostali gradovi vrlo lako moći primijeniti. Na taj način profitirat će sve strane, a ponajviše mladi za koje će se otvoriti nove mogućnosti u njihovim lokalnim sredinama.“, rekao je tom prilikom Željko Turk, predsjednik Udruge gradova RH.

„Čestitam svim dobitnicima certifikata. Konkurencija i kriteriji su zahtjevni pa vjerujem da su oni koji su proglašeni Gradovima za mlade iznimno ponosni. Samo participacija mladih u donošenju odluka koje utječu na stvaranje pozitivnog okruženja za njihov život uistinu mogu utjecati na demografsku sliku i ostanak mladih u Republici Hrvatskoj. Nadam se i vjerujem da će ova dodijeljena priznanja potaknuti i druge gradove da se izbore za ovaj naslov “, dodala je dr. Josić, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade.

Nositelj ovog modela certificiranja je Udruga gradova, a partneri su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava “Naša djeca“.

„ Ovaj certifikat raduje ne zbog komada papira, već zato jer je on potvrda i kruna proteklog četverogodišnjeg rada  sa mladima i dokaz da smo na pravom putu. Napravili smo izvanrednu analizu stanja u našem gradu i uvidjeli sve pozitivne stvari kojih ima mnogo, ali smo itekako svjesni i nedostataka.  Njih ćemo, korak po korak, rješavati. Krajnji cilj je zadržati mlade u našem gradu, s njima i za njih stvarati bolje uvjete za život, karijeru i obitelj. Upravo nas ovo prepoznavanje na nacionalnom nivou u tome obvezuje.“ –poručuje Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Labina.

Prijava je obuhvaćala osam tematskih područja, a za dokazati postojanje određenih mjera, valjalo se potruditi. Jedan od uvjeta je i taj da se ne smije raditi o ad hoc mjerama koje neki grad može uvesti neposredno prije prijave na ovaj javni poziv, nego mjera mora biti implementirana minimalno šest mjeseci prije raspisivanja poziva. Na prvi poziv javila su se ukupno 32 grada, a pred njih je stavljen 71 kriterij raspoređen u osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje. Kriteriji su izrađeni na temelju analize postojećih modela u Europi te nakon njihove prilagodbe u hrvatski kontekst.

Osim priznanja, gradovi su dobili i zastavu koju mogu izvjesiti ispred gradske uprave, a u svakom od devet certificiranih gradova izradit će se grafit s lokalnim motivima i elementima Certifikata. Sljedeći poziv za kandidature očekuje se u siječnju sljedeće godine.


grad labin grad za mlade certifikat federika mohorović čekada