Labinu 1. mjesto Udruge gradova u RH u području suradnje s građanima i civilnim društvom

Labinu 1. mjesto Udruge gradova u RH u području suradnje s građanima i civilnim društvom

10.4.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Na danas održanoj konferenciji gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetlike predstavljen je projekt „Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Labin“, projekt koji je Grad Labin u suradnji s Centrom za inkluziju i podršku u zajednici kandidirao na natječaj INpuls (Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi) Udruge gradova u Republici Hrvatskoj. Program INpuls – Inovacije i najbolja praksa u lokalnoj samoupravi pokrenut je u studenom 2012. godine s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi. Tijekom razdoblja nominacija najbolje prakse Udruga gradova zaprimila je 71 nominaciju iz 27 gradova za priznanje INpuls u pet područja ocjenjivanja – energetska učinkovitost, poticanje gospodarskog razvoja, suradnja s građanima i civilnim društvom, zaštita okoliša i prostorno uređenje te predškolski odgoj.

 

Projekt „Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom Labin“ je ocijenjen kao najbolji u Hrvatskoj u području suradnje s građanima i civilnim društvom. U finalu s Gradom Labinom bili su projekti Grada Rijeke “Web portal: penzici.rijeka.hr” i Grada Zaboka “Logopedski kabinet, a završna konferencija programa INpuls i dodjela nagrada održana je jučer u Zagrebu.

 

"Razvijenost jedne lokalne zajednice velikim se dijelom mjeri osjetljivošću prema osobama s invaliditetom. Cilj Grada Labina kao lokalne zajednice koja brine za svoje građane je stvoriti uvjete da život osoba s invaliditetom bude što kvalitetniji i ugodniji, da budu ravnopravni sa svim ostalim građanima i integrirani u društveni život zajednice u kojoj žive", rekao je gradonačelnik Tulio Demetlika. Naglasio je da je u kategoriji suradnja s građanima i civilnim društvom bio kandidiran ukupno 31 projekt te je osvojeno prvo mjesto još jedna potvrda da Grad Labin kao lokalna zajednica brine za osobe s invaliditetom i intenzivno radi na poboljšanju kvalitete njihova života.

 

Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika s velikim zadovoljstvom  predstavila je projekt koji je započeo još 2009. godine uspostavom suradnje s udrugom Centar za inkluziju i podršku u zajednici iz Pule kroz program „Naša dnevna zajednica“ koji se svakodnevno odvija u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus. Nakon toga, željelo se još više - osobama s invaliditetom pružiti priliku za zapošljavanje i uključivanje na tržište rada. 2011. godine projekt uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada nazvan INpromo, čiji je nositelj Centar za inkluziju i podršku u zajednici Pula, sufinanciran je od strane fondova Europske unije i tu je uz podršku Grada Labina i Istarske županije uređen prostor u prostorijama bivšeg učeničkog doma (RIŠ) i nabavljena oprema za obavljanje krojačko-šivačkih poslova. „Vjerujem da se ovim projektom, koji je prepoznat i na nivou Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, i svim aktivnostima koje su mu prethodile uspjelo promijeniti stav i predrasude kod poslodavaca naspram zapošljavanja osoba s invaliditetom te podići kvalitetu života naših sugrađana“, rekla je Eni Modrušan.

 

Konferenciji za medije prisustvovali su predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Pula Marko Perkov i tajnik Ozren Catela te voditeljica radnog pogona u Labinu Marinela Benžić. Predsjednik Centra istaknuo je kako u Hrvatskoj dosada nije pokrenuta nijedna radna jedinica u ovom obliku te je izrazio zadovoljstvo što je pogon nastavio s radom i nakon završetka sufinanciranja od strane fondova Europske unije.

 

 

Naša dnevna zajednica i radionice za djecu s posebnim potrebama


Intenzivnija skrb za invalidne osobe i osobe s poteškoćama u razvoju u Labinu započela je 2004. godine osnivanjem Udruge za osobe s invaliditetom Labin. Od tada po do danas učinjeni su brojni koraci u dizanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u Labinu uključene su u programe Centra za inkluziju i podršku u zajednici kroz dnevnu i radnu okupaciju, a brojni pomaci učinjeni su i u uklanjanju fizičkih barijera u gradu.

 

Od 2009. godine u Labinu djeluje udruga Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji provodi program „Naša dnevna zajednica“ u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ Labin za osobe s intelektualnim teškoćama. Glavni cilj programa „Naša dnevna zajednica“ je povećati kvalitetu života i prevenirati institucionalizaciju osoba s invaliditetom iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus, te razviti i implementirati kvalitetne socijalne usluge i omogućiti dostupnost usluga korisnicima u potrebi. Aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta su svakodnevne i to šest sati dnevno, a održavaju se i prema potrebi subotom i nedjeljom. Programom su predviđene socijalizacijske, radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti te inkluzivno-edukacijske radionice. Korisnici projekta nisu institucionalizirani već ostaju u svom domu i zajednici odnosno svom prirodnom okruženju, a obiteljima je pružena individualizirana podrška. Program je za korisnike potpuno besplatan.

 

Osim toga, kroz projekt Labin Zdravi grad osiguravaju se sredstva za održavanje Radionice za djecu s posebnim potrebama jednom tjedno koju održava učitelj defektolog u prostorijama Centra „Liče Faraguna“. Cilj radionice je druženje djece, kreativno izražavanje, društvena integracija i slične aktivnosti . Također, jednom tjedno provodi se fizioterapija – korektivna gimnastika za djecu s posebnim potrebama koju provodi fizioterapeut u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Dr. Lino Peršić Labin, a kojima se održava motorička sposobnost djece. Suradnja učenika osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ sa Centrom „Liče faraguna“ održava se redovitim posjetima učenika osnovnih škola Centru i druženjem s korisnicima Centra. Gradsko vijeće mladih kroz svoj program održavanja sjednica više se puta dotaklo teme „Osobe s invaliditetom u Gradu Labinu“ a i često su organizirane posjete članova Gradskog vijeća mladih Centru „Liče Faraguna“.

 

Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Grad Labin uz financijsku potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanja pokrenuli su 2011. godine projekt „IN.promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada”. U sklopu projekta formiran je posebni pogon, Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje je danas zaposleno 8 osoba s invaliditetom s područja Grada Labina i okolice i 2 volontera na šivačko – krojačkim poslovima (šivanje i oslikavanje raznih oblika platnenih vrećica, radne odore, plahti, pregača, papuča i sl.). Radno-zaštitna jedinica okuplja odrasle osobe s intelektualnim teškoćama starije od 21. godine života koji žive u roditeljskom domu na području Grada Labina.

 

Više na labin.hr

 

civilno društvo nagrada inkluzija