Labinština: zimski uvjeti vožnje - kolnici nisu očišćeni od snijega koje je dosegao 10 cm, prometni zastoji, bor pao na cestu - savjeti vozačima, kazne i mjere (fotografije)

Labinština: zimski uvjeti vožnje - kolnici nisu očišćeni od snijega koje je dosegao 10 cm, prometni zastoji, bor pao na cestu - savjeti vozačima, kazne i mjere (fotografije)

17.12.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U nadolazećim zimskim uvjetima koji će prevladavati na našim krajevima Trgovačko društvo 1. Maj Labin, u suradnji s gradskom upravom Grada Labina, izradilo je «Operativni plan rada zimske službe u zimskom razdoblju 2010.-2011. godine», kojim su definirane ekipe zimske službe, organizacija dežurstva, prioriteti održavanja i stupnjevi pripravnosti s planom rada i popisom mehanizacije. 1. Maj ima za obvezu uklanjanje snijega i sprječavanje poledice na javnim površinama. Ovim putem skreću pozornost svim građanima Grada Labina da su u obvezi uklanjanja snijega na nogostupima i prilazima vlastitih stambenih i poslovnih prostora, te u slučaju poledice posipavanja zaleđenih površina.

Također upozoravaju stanovnike da povećaju oprez prilikom kretanja, bilo pješke ili vozilom, te da redovito vode računa o čišćenju prilaza ispred svojih domova, zgrada ili poslovnih objekata. Isto tako u slučaju obilnijih snježnih padalina, ukoliko nemaju zimske opreme na svojim vozilima, da se ne uključuju u promet, kako ne bi ometali rad zimske službe i ugrozili sigurnost prometa.

Radio Labin

___

Napomena: snijeg pod utjecajem ciklone Petra koja je zahvatila cijelu Europu pada od 12 sati bez prestanka. U predvečerje, snijeg je još i pojačao. Zimska služba nije na području grada očistila ceste. (19 sati)

Snijeg ne prestaje padati što otežava promet. Snijeg pada u Umagu gdje ga ima oko 5 cm, u Oprtlju 6 cm, u Višnjanu oko 6 cm, u Labinu 10 cm, Marčani 5 cm.

___

 

Mjere opreza iz PU Istarske:

Prema vremenskoj prognozi u slijedećih nekoliko dana očekuju se nepovoljni vremenski uvjeti za vožnju, prije svega zbog kiše i sumaglice te niskih temperatura oko ledišta koja će se pojaviti posebice u unutrašnjosti Istre. U takvim uvjetima opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima, a brzinu kretanja potrebno je prilagoditi uvjetima na cesti zbog moguće pojave poledice na kolniku u noćnim i ranojutarnjim satima, posebice na pojedinim dijelovima cesta kao što su usjeci, mostovi, podvožnjaci, zavoji itd.     

Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu. Kod guma, obavezno provjerite stanje guma (zimske gume ili ljetne gume s utorima od 4 mm) i tlaka u njima, jer zrak u gumama na niskim temperaturama smanjuje volumen, valja pripaziti i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala, provjerite da li imate lance za snijeg koji se moraju nalaziti u vozilu pripravne za postavljanje na pogonske kotače ako zatreba, tj. ako su proglašeni zimski uvjeti na cestama.    

ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

 • Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Iznimno od ovih odredbi, ministar nadležan za poslove prometa može u određeno vrijeme i na određenoj cesti ili dijelu ceste propisati obvezno posjedovanje zimske opreme, za pojedine vrste i kategorije vozila, bez obzira postoje li na tim cestama zimski uvjeti.
 • Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

BEZ ZIMSKE OPREME ISKLJUČENJE I NOVČANA KAZNA

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

 • Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.
 • Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.
 • Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.
 • Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole na šest mjeseci.

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu

 • Na  put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte  polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena.
 • Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.
 • Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva (npr. vlak) !
 • Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu, za vrijeme većih snježnih padavina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza.
 • Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.
 • Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju "mrtve kutove"), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene brisače.
 • Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te  izbjegavajte vožnje na rezervi.
 • Prilikom opremanja vozila zimskim gumama (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih guma na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.
 • Koristite gume koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.
 • Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma. Sugeriramo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.
 • Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.
 • Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).
 • Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.
 • Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.
 • Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.
 • Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.
 • Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijalima.
 • Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.
 • Vozači traktora i radnih strojeva provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila.
PU Istarska
 

U Labinu se suhi snijeg, koji je počeo padati nešto iza podneva, brzo hvatao pa je do 16 sati grad potpuno zabijelio s tri-četiri centimetra pokrivača na prometnicama. Proglašeni su zimski uvjeti, a policija je regulirala promet za gornji Labin, u koji se nije moglo bez primjerenih guma ili lanaca, doznajemo od nadcestara Korada Šumberca iz Istarskih cesta. Neki od zaposlenih u starom gradu, opečeni lanjskim iskustvom, kada je u hip zatvorena cesta do Podlabina, ranije su otišli s posla. Iz gradskog komunalca su s prvim pahuljama počeli posipati ceste solju.

Direktor «1. maja» Alen Golja kategorično poručuje da su, poučeni prošlogodišnjim iskustvima, potpuno spremni. Opskrbljeni s 30 tona soli i tzv. rizle, jači su i za jednu posadu s većom ralicom i posipačem pa sada imaju dvije takve ekipe. U slučaju ozbiljnijeg snijega angažirat će, veli, privatne bageriste.

Glas Istre

U večernjim satima se veliki bor iz parka (pinete) pokraj Policijske postaje Labin, pod težinom snijega srušio na glavnu labinsku prometnicu, čime je bio blokiran promet i tekao zaobilazno. Nadležne su službe uklonile bor.

 

Fotografije: LC Labin.com mobile upload.

 

 

snijeg prognoza vrijeme zima