Labinština: sedamnaest dana prokuhavanja vode

Labinština: sedamnaest dana prokuhavanja vode

19.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Građani koje smo jučer zatekli da se opskrbljuju vodom iz spremnika na Katurama osim tamošnje pipe otvorili su i svoju dušu, otvoreno negodujući zbog i dalje blatnih špina. Već 17 dana, naime, veći dio Labinštine mora prokuhavati vodu za piće jer kapitalni izvori u Raškoj dolini, Fonte Gaj - Kokoti i Mutvica, otkako su ih zamutile obilne kiše, još nisu unutar dozvoljenih vrijednosti NTU-a (nefelometrijskog stupnja mutnoće).


Poslovično navikao da u šetnju kreće s bocunima, Denis Licul iz Ulice Šćiri rekao nam je da Vodovod, budući da su već drugom prilikom u svega dva mjeseca ugrožena uvijek ista mjesta, očito mora nešto učiniti.
- Osigurali su, istina, dovoljno spremnika. Mobilan sam pa mi i nije neki problem doći, no to se vjerojatno ne može reći za one starije. Ali, kad već plaćamo cijenu usluge koju su oni odredili, trebalo bi nam biti dobro, međutim njima, i komunalnom, i vodovodu, i zdravstvu, uvijek je malo šoldi. Zauzvrat bi nam se barem - kad već, eto, nisu riješili problem u nekom razumnom vremenu - mogli ispričati. Slično mi se dogodilo i s telefonom: nisu, pa barem na uplatnici, pojasnili uzrok kvara nakon što smo pet dana bili bez linije, ili primjerice »oprostili« pretplatu za taj mjesec… Jednostavno, nema tog elementarnog poštovanja prema korisnicima, požalio se Licul.


Njemu, kako veli, katkad pobjegne skuhati čaj vodom iz slavine jer zaboravi na mutnost kad voda nije jako žuta.
Umirovljenica s Katura, pak, koja nam se, stigavši s dvije šestlitarske kantice, nije htjela predstaviti, vodom iz svoje špine samo pere robu. I njoj mutna voda očito strpljenje dere: sramota je, jadikuje, da se već toliko mora namirivati iz spremnika, »ma, kad pride uplatnica, će znat pitat za plotit«. Ovu će vodu, kaže, iskoristiti za kuhanje, a pije samo kupovnu.
Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, najavljuje da bi se mjera prokuhavanja, s obzirom na to da se mutnost smanjuje, trebala ukinuti za koji dan. Isti problem ponovljen unutar dva mjeseca, priznaje, natjerao ih je da »razmišljaju o novim tehničkim rješenjima, koja još nisu precizirana«.
- Ovakve ekstremne oborine nisu zabilježene već 15 godina. Uostalom, proglašena je i elementarna nepogoda za ovdašnje općine zbog poplava. Spremit ćemo, vjerojatno uz pomoć Županije, neku dugoročnu opciju, no o svemu ćemo razgovarati nakon što se situacija stabilizira. Tada ćemo biti pametniji, poručio je Škopac.


Najavio je da bi ove godine trebali krenuti istražni radovi za projekt vodospreme Labin, koji je zamišljen na Brdu, zapremine četiri tisuće kubičnih metara. Analize županijskog Zavoda za javno zdravstvo, kaže, pokazale su da voda s izvorišta nije bila bakteriološki onečišćena.
Potreba prokuhavanja vode odnosi se na gradske kvartove Kature, Marcilnicu, Streljanu i Nove Zgrade, te na mjesta Kapelica, Breg Ivanovci, Salakovci, Viškovići, Brovinje, Stanišovi, Diminići, Koromačno, Brgod, Trget, Raša, Kokoti, sela na potezu od Velih Golji do Letajca i od Malih Golji do Kunja, od Markoci do Cera i Svetog Martina, od Šumbera preko Mosta Pićan, Kukurini, Balobani, Donji Kralji, Floričići do Škrbanskog Brega, Boljevići, Lazarići i Čambarelići.

I. RADIĆ

dino škopac poplava raša fone gaj mutvica oborine visok vodostaj vodovod denis licul