Labinština se prva u Istri počela opremati zelenim otocima

Labinština se prva u Istri počela opremati zelenim otocima

30.7.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

S 24. srpnjem ove godine općine i gradovi su dužni krenuti u odvojeno prikupljanje papira, metala, stakla, plastike, tekstila te problematičnog i glomaznog otpada funkcioniranjem jednog ili više reciklažnih dvorišta, odnosno mobilne jedinice na svom području i postavljanjem odgovarajućeg broja i vrsta spremnika za odvojeno sakupljanje tih vrsta otpada na javnoj površini. U Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu 23. srpnja 2013. u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode dodatno su precizirali tu obavezu, jasnije definirali obaveze gradova i općina i znatno postrožili mogućnosti sankcija. Te odredbe stupile su na snagu godinu dana od dana donošenja Zakona, dakle, 24. srpnja ove godine. Odvojeno skupljanje otpada gradovi i općine dužni su osigurati kroz "zelene otoke", reciklažna dvorišta i što je najvažnije, omogućavanjem građanima odvajanje otpada na kućnom pragu.

 

Labin je još u lipnju prošle godine putem komunalnog poduzeća 1. Maj Labin među prvima zatražilo i dobilo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavku nove komunalne opreme kojom je opremljeno 37 zelenih otoka. Trenutno je u toku postupak javne nabave za nabavu 26 zelenih otoka u općini Raša i 22 zelena otoka u općini Pićan. U Općini Sveta Nedjelja i Kršan već je postavljeno desetak zelenih otoka. Sve navedeno sufinancirano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sa 40%, a ostatak su financirale jedinice lokalne samouprave i komunalno poduzeće 1. Maj Labin d.o.o. Labin. U šest mjeseci ove godine ukupno je uloženo 1,7 milijuna kuna u nabavku opreme, a do kraja godine planira se uložiti dodatnih 700.000 kuna.

 

U sklopu programa sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljeno je i specijalno komunalno vozilo koje je financirano u omjeru 40% Fond te 60% komunalno poduzeće 1. Maj Labin d.o.o. Sa današnjim danom na području Grada Labina postavljeno je 50 zelenih otoka, a  provodi se i selektivno prikupljanje otpada „od vrata do vrata“ putem vrećica u boji koje je započelo još u veljači  2010. godine u Rapcu.

 

Izgradnja pretovarne stanice započela je u Labinu 2. srpnja 2014. godine u sklopu II. faze izgradnje na deponiji komunalnog otpada Cere. U sklopu II. faze osim pretovarne stanice izgradit će se sortirnica i reciklažno dvorište, a u III. fazi izgradit će se kompostana. Za sve faze izrađena je projektna dokumentacija koju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) financirao u 100%-tnom iznosu i trošak je iznosio 605.000 kuna. Završetak radova na pretovarnoj stanici planiran je početkom prosinca 2014.godine. Ukupna investicija iznosi oko 30 milijuna kuna, a trošak izgradnje pretovarne stanice, te platoa za reciklažno dvorište i platoa za sortirnicu sa infrastrukturnim objektima iznosi 7,5 milijuna kuna.


U sustav primarne selekcije na području grada Labina uključena su 3.642 domaćinstva. Za prvih šest mjeseci količina materijala za reciklažu povećana je za 50 posto, a u Gradu očekuju da će se u ovoj godini stopa odvajanja otpada povećati na 20 posto. Lani je na Labinštini iznosila oko 8, a u Gradu Labinu oko 15 posto

prvi maj komunalno ekologija zeleni otoci smeće otpad