Labinština se prisjeća velikog štrajka rudara

Labinština se prisjeća velikog štrajka rudara

2.3.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas Labinština tradicionalno slavi dan Labinske Republike. Naime 02.ožujaka 1921. labinski rudari organizirali su štrajk i demonstracije pod krilaticom «Kova je nasa» te proglasili Labinsku Republiku.  Prije nego su fašisti ojačali i došli na vlast u Italiji, napali su sindikalne predstavnike raških rudnika u Trstu.

Bila je to iskra koja je pokrenula pobunu oko 2.000 labinskih rudara. Proglasili su Republiku, uspostavili komitete i organizirali «crvene straže» kao zaštitu od fašista. Od 02. ožujka sami su organizirali proizvodnju, a  u pobuni pridružili su im se lokalni težaci. Talijanske vlasti odlučile su slomiti Labinsku Republiku poslavši vojsku na rudare te je vojska 08. travnja napala rudare i slomila njihov otpor.

Mnogi smatraju da je 1921. godina i Labinska Republika bila početak organiziranog otpora fašizmu. Kako bio obilježili 88. obljetnici povijesnih događaja delegacija Grada Labina, okolnih općina, predstavnika policije, udruga proisteklih iz domovinskog rata te udruge antifašističkih boraca jutros je položila cvijeće na spomenik rudarima na Gradskom groblju, na Štrmcu na spomen obilježje palim rudarima te na Vinežu na spomenik palim borcima «Krvova placa».

labinska republika dan rudara labin labinština vinež polaganje cvijeća štrajk rudara rudari kova kova je nasa krvova placa