Labinština ima 179 prvašića, najmanje u Istri prvašića ima Čepić (2)

Labinština ima 179 prvašića, najmanje u Istri prvašića ima Čepić (2)

4.7.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Zasad je u prve razrede osnovnih škola u Istarskoj županiji upisan 1.821 učenik. Podaci još nisu konačni jer su mogući naknadni upisi djece u prve razrede sve do početka školske godine. Planom upisa bila su predviđena 1.854 prvašića, a što je temeljeno na popisu djece dorasle za upis koja su upućena na sistematski pregled, no neka od njih u školu će dogodine. Prošle je godine u Istri bilo 1.706 prvašića, pa iako je riječ o povećanju od 115 đaka, podaci nisu toliko optimistični.

- Imamo vrlo blagi porast u odnosu na lani, ali još uvijek manje učenika ulazi u škole nego što ih izlazi. Da i dalje pada ukupni broj učenika u školama, svjedoči podatak da su četvrte razrede polazila 1.864 učenika, dok ih je osme razrede napustilo 1.960. Nadalje, ovo privremeno ublažavanje pada broja prvašića neke škole neće ni osjetiti.

Najveći je priljev djece u školama u gradovima, i to na obali, dok je manje u unutrašnjosti, posebice u područnim školama, kazala je Marija Ivić Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave. Područne škole Vazmoslava Gržalje u Livadama i Vladimira Nazora u Gologorici ove godine nisu upisale nijednog prvašića. Osmoljetka u Koromačnu, koja je kao najmanja matična škola u Istri imala samo jednog učenika, od ove godine zatvara svoja vrata. Ostale škole, neovisno o broju upisanih učenika, zasad nastavljaju s radom.

Najviše prvašića ima Osnovna škola Vladimira Nazora u Pazinu, čak 115. Međutim, riječ je o školi s mnogo područnih škola razasutih po čitavoj Pazinštini, dok je u matičnoj zgradi u Pazinu 66 prvašića. Kada se gledaju samo matične škole, najviše je učenika ove godine upisano u pulskoj školi Vidikovac - 95, te su oformljena čak četiri razreda. Slijedi Osnovna škola Poreč, koja ima 92 prvašića, a zajedno s područnim školama brojka se penje na 137.

Ove će godine najmanji broj prvašića imati Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Čepiću, manje nego njezine područne škole. U Čepiću su, naime, dva učenika prvog razreda, dok škola u Kršanu ima četiri, a u Šušnjevici tri. Osnovna škola Divšići ima svega tri prvašića, a Osnovna škola Milana Šorga u Oprtlju pet. Škole u brdsko-planinskim dijelovima Istre, kao i škole na talijanskom jeziku u pravilu imaju manje upisane djece.

Najbrojniji su prvašići u Puli, gdje će na jesen u školske klupe sjesti 614 učenika, uključujući četiri u jedinoj privatnoj osnovnoj školi u Istri. Na cijeloj su Puljštini, što uključuje područje Barbana, Vodnjana, Medulina i cijele bivše općine Pula, upisana 773 prvašića. Slijedi Poreština s 249 učenika, Bujština s 219, Rovinj i okolica sa 194, Labinština sa 179, Pazinština sa 150, a najmanje je učenika na Buzeštini - svega 57 prvašića. (M. JERIN)

 

prvašići osnovna škola obrazovanje oš ivan goran kovačić čepić češić