Labinština dostojno obilježila 20. obljetnicu Oluje

Labinština dostojno obilježila 20. obljetnicu Oluje

3.8.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Inauguracija skulpture Petra Dolića „Vrata u bolji život“ i svečana akademija u Parku hrvatskih branitelja Domovinskog rata bila je kruna jučerašnjeg cjelodnevnog obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja i Dana domovinske zahvalnosti.  

Sve je počelo u jutarnjim satima polaganjem vijenaca na centralnom križu gradskog groblja u Labinu. Komemoraciju poginulim braniteljima svojim je dolaskom uveličao Ante Deur, posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik hrvatske predsjednice za branitelje. Deur je u pratnji posebnog vojnog izaslanstva položio vijenac na centralni križ te potom okupljenima uputio pozdrave predsjednice države koja „s velikim poštovanjem gleda na ovaj kraj i ove ljude“. Podsjetio je da su Labinjani prvi u Europi pružili otpor fašizmu te da su se 70 godina kasnije u velikom broju odazvali borbi protiv novog neprijatelja. „Kada antifašističke i braniteljske udruge zajedno obilježavaju Oluju, kao što je slučaj u Labinu, to je nešto što nam daje snagu“, kazao je Deur.

 

 

Na prigodnoj komemoraciji govorili su  i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika,  Darko Martinović, jedan od zapovjednika labinske bojne 119. brigade Hrvatske vojske te Josip Faraguna, zapovjednik 3. satnije 3. bojne 119. brigade. Održana je zatim i misa za branitelje, a proslava je nastavljena otvaranjem Doma hrvatskih branitelja.

Tom je prilikom predstavnik branitelja Ante Augustinović rekao kako je ovo za branitelje veliki dan: (ton – Ante Augustinović). Istaknuo je i: (ton – Ante Augustinović 1). Dom hrvatskih branitelja blagoslovio je velečasni Blaž Bošnjaković, a prigodnu riječ je uputio i  labinski imam Hazim efendija Bećirević. Ključeve Doma braniteljima je predao pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Donald Blašković.

Branitelji i njihovi gosti uputili su se zatim svečanim mimohodom do Parka hrvatskih branitelja. Govoreći na inauguraciji skulpture Petra Dolića „Vrata u bolji život“ povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner je kazala: (ton – Gorka Ostojić Cvajner). Skulpturu su zajednički otkrili predstavnik branitelja Josip Načinović i predstavnik antifašista Leopold Družeta. U prigodnom obraćanju labinski gradonačelnik Tulio Demetlika je ustvrdio: (ton – Tulio Demetlika). Odajući počast svim žrtvama: (ton – Tulio Demetlika 1). Danas slavimo, rekao je u ime svih branitelja Enes Suljić: (ton – Enes Suljić). Prisjetio se on i povijesti: (ton – Enes Suljić 1).

Ponosni smo na naše branitelje, kazao je obraćajući se skupu predstavnik antifašista Severino Franković: (ton – Severino Franković). Predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević braniteljima je poručio: (ton – Draženko Janjušević). Oluja simbolizira kraj rata ustvrdio je istarski župan Valter Flego: (ton – Valter Flego). Rekao je kako Oluja kod njega izaziva dvije emocije, ponos i zajedništvo: (ton – Valter Flego 1). A zajedništvo: (ton – Valter Flego 2). Branitelje i goste pozdravio je i general-pukovnik Marijan Mareković koji je govoreći o vrijednostima Domovinskog rata i žrtvama kazao: (ton – Marijan Mareković).

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su Elis Lovrić, Antonio Mrzlić, Nicole Vidak, Pjevački zbor Giuseppina Martinuzzi, Klapa Labin, Diego Zulijani, Aleksej i Silvija te pjesnikinja Neda Milenkovski. Svečanost u povodu 20. obljetnice Oluje zajednički su organizirali Grad Labin i općine Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedelja.

 

Foto: Radio Labin

 

 

dan pobjede vrata u bolji život branitelji dan domovinske zahvalnosti proslava demetlika oluja