Labinskom Benettonu raste dobit, plaće radnika ''zamrznute''

Labinskom Benettonu raste dobit, plaće radnika ''zamrznute''

28.3.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Unatoč izuzetno dobrim poslovnim i financijskim rezultatima i rastu dobiti u posljednjih dvije godine, koja je izražena u milijunima kuna, poslodavac ne želi povećati plaće radnika, odnosno neargumentirano tvrdi kako je cilj grupe Benetton zaustaviti troškove, a posebno troškove rada u Hrvatskoj koji svake godine rastu.

Nažalost, već dvije godine u Benettonu tekstilu radnicima se nije povećala plaća pa se pitamo čije to plaće u Benettonu rastu. Prosječna bruto plaća je u 2011. godini smanjena za 3% , u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, tijekom 2010. i 2011. godine troškovi života povećani su za 3,3%, s tendencijom značajnijeg rasta u proteklih nekoliko mjeseci. Zbog povećanja troškova energenata (struja, plin, gorivo) navedeni porast bit će još i veći, što sve ukazuje na pad standarda radnika Benettona, kažu predsjednik Saveza Istre i Kvarnera Bruno Bulić i voditeljica ureda Marina Cvitić.

- Kada smo prošle godine pregovarali o mogućem povećanju plaća, pokazali smo razumijevanje za neizvjesnu situaciju i nesigurno tržište što je uzrokovano gospodarskom krizom, iako ni tada poslodavac nije pregovarao u dobroj vjeri. Odugovlačio je pregovore od listopada do travnja, obećavao je razmatranje naših prijedloga i argumenata, odgađao već zakazane sastanke, da bi nam u travnju obrazložili kako nisu u mogućnosti povećati plaću zbog neizvjesnosti na tržištu, rekli su.

Sindikat je u listopadu 2011. godine ponovno pokrenuo inicijativu za povećanje plaće za 2012., obrazlažući da je unatoč neizvjesnosti u prošloj godini Benetton tekstil ostvario jako dobre rezultate, povećao prihode i dobit za što su zaslužni i radnici, te da zaslužuju korekciju plaća u skladu s ostvarenim rezultatima i porastu troškova života. Na već viđeni način, odgovorni rukovoditelji Benettona tekstila ponovno iznose iste argumente: neizvjesnost na tržištu, smanjenje troškova, odgovornost prema zaposlenima, te na viđeni način ponovno odgađaju pregovore, izbjegavaju dati konačan odgovor da ne žele povećati plaće radnika. Na inzistiranje Sindikata Istre i Kvarnera da se konačno izjasne, odgovor je negativan, bez argumenta, uz obrazloženje da je na snazi „silenzio stampa“ te da nam ne mogu dati više informacija.

Niti nakon dopisa koji je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera uputio predsjedniku Uprave i članovima Uprave, te prokuristu da preispitaju svoju odluku, obzirom da su na prethodnim pregovorima bile najave o mogućem pomaku u plaćama, poslodavac nije dao pozitivan odgovor već moli za razumijevanje.

- Nažalost, radnici ne mogu imati razumijevanja. Mogli su ga imati prošle godine, ali ne i ove. Pošteno su odradili sve što se od njih tražilo, radeći u smjenama, po potrebi prekovremeno i nedjeljom. Ostvarili su veće prihode i veću dobit i normalno je za očekivati da sudjeluju u ostvarenju takvih pozitivnih rezultata. Za ovog poslodavca od dolaska u Labin imali smo samo pozitivno mišljenje, jer je uredno ispunjavao sve svoje obveze prema radnicima, osigurao zavidne uvjete rada, odnosio se korektno prema radnicima, a sa Sindikatom gradio socijalni dijalog. Očito da je profit ipak iznad svega, te da se u cilju povećanja tog profita, a uz istovremeni rast troškova na koje se ne mogu utjecati, smanjuju troškovi rada. Žao nam je što nismo uspjeli s poslodavcem naći kompromisno rješenje, jer radnici Benettona su skromni i nisu tražili previše. Stoga ovakav postupak poslodavca ocjenjujemo nekorektnim i nepoštenim, te socijalno neosjetljivim, što zaista nismo očekivali od predstavnika Benettona, kažu Bulić i Cvitić.

Sindikat Istre i Kvarnera će sazvati skup članova sindikata u Benettonu na kojem će se donijeti zaključci o daljnjim aktivnostima, ali ćemo upoznati i Gradonačelnika Grada Labina obzirom da je Grad Labin maksimalno izašao u susret u svakom pogledu ovoj svjetskoj renomiranoj kompaniji, istaknuli su predstavnici SIK-a. (iPress)

benetton sindikat marina cvitic