Labinsko selektivno prikupljanje otpada: svo smeće u isti kamion!

Labinsko selektivno prikupljanje otpada: svo smeće u isti kamion!

2.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Najavljeno selektiranje otpada po kućanstvima neće imati smisla nastavi li se dosadašnja praksa: kolikogod se trudio odvojiti papir i odlagati ga u za to namijenjen kontejner ispred moga stana, komunalci potom sve smeće pobacaju u isti kamion, požalio nam se čitatelj nakon što su iz gradske tvrtke 1. maj predstavili probni plan ovakvog gospodarenja otpadom u labinskom kvartu Vilete putem tzv. zelenih otoka.


Pojasnili su, podsjetimo, da kroz ovaj pilot-projekt žele iznaći pošteniji izračun troškova odvoza smeća po domaćinstvu te da će potom namjenske kontejnere postaviti i u ostalim dijelovima grada s ciljem povećanja reciklaže.

Naš čitatelj iz starog Labina, međutim, tvrdi da je praksa na koju on ukazuje česta te da su se na to žalili i njegovi susjedi.
- Na ovakve nepravilnosti pazi naša interna kontrola, teško mi je vjerovati da se to događa.

No, naravno da molim sve koji primijete ovakvo odvoženje otpada neka se slobodno javi u naše poduzeće, apelira Alen Golja, direktor labinskog komunalca, napominjući da je za to zadužena i njihova interna kontrola. Pojašnjava da raspolažu jednim specijalnim kamionom koji svakodnevno prikuplja određeni otpad, a s obzirom na to da je isti kao ostala vozila, uskoro će ga posebno označiti.


Papir i plastična ambalaža koja nije u sustavu povrata kroz trgovine, tvrdi Golja, doprema se u toplanu, gdje je već sprešano 150 bala.

I. R.

smeće komunalno smetlari zeleni otoci pilot projekt Vilete Alen Golja selektivno prikupljanje otpada 1.Maj