Labinski vatrogasci sudjelovali u izradi kamenog križa na Kornatima (Audio)

Labinski vatrogasci sudjelovali u izradi kamenog križa na Kornatima (Audio)

20.4.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Proteklog vikenda 106 vatrogasaca Istarske županije uputilo se na otok Kornat kako bi sudjelovali u izradi spomenika u obliku križa dugačkog 25 metara te širokog 17 metara izrađenog samo od suhog kamena.

Peti po redu izrađeni križ posvećen je Tomislavu Crvelinu, 23-godišnjaku koji je prije tri godine zajedno s još jedanaest kolega poginuo na Kornatima. Vatrogasci s Labinštine, Javne vatrogasne postaje Labin te DVD-a Kršan, Pićan i Labin-Rabac, ukupno njih trinaest, također su se uključili u akciju, a od zapovjednika Javne vatrogasne postaje Labin, Darka Vitasovića doznajemo (Prilog Darko Vitasović).

Podsjetimo, ideju za spomen park predložio je Nikola Bašić koji je i osvojio prvu nagradu na natječaju za izradu spomenika poginulim vatrogascima na otoku Veliki Kornat. Bašićevo rješenje sastoji se od dvanaest kamenih skupina u obliku križa, svaki na mjestu pojedinačne pogibije, izrađenih u tehnici suhozida. Vitasović je napomenuo kako su u subotu u izradi kamenog križa sudjelovali vatrogasci iz Primorsko-goranske županije dok su u nedjelju križ izradili članovi Torcide. Izrađeno je sedam križeva, a planira se da će svih dvanaest bit zgotovljeno do 21. svibnja ove godine.

Izvor: Radio Labin

Svoje veliko srce ovom su akcijom pokazali Darko Vitasović, Josip Franković, Ratko Miletić, Edi Paliska i Boris Zahtila iz Javne vatrogasne postrojbe Labin, Anton Lipnik , Anđelo i Edi Boneta iz DVD-a Kršan, Sanjin Starčić i Dean Smoković, iz DVD-a Pićan te Serđo Mikuljan, Nevenko Paliska i Paolo Dukić iz DVD-a Labin-Rabac.

Izvor: Labin.hr

Foto: Labin.hr

vatrgoasci kornat kornati tragedija križ DVD JVP Labin Labin darko vitasović