Labinski uzlet likovnosti: ''Paučina'' Beti Kranjčević proglašena najboljim radom

Labinski uzlet likovnosti: ''Paučina'' Beti Kranjčević proglašena najboljim radom

15.8.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Kultura

Akademska umjetnica Beti Kranjčević, iz Vozilića kraj Labina, laureat je 12. po redu Labinskoga uzleta likovnosti, što je u četvrtak u okviru obilježavanja Dana grada Labina otvoren pod gradskom ložom i na još nekoliko lokacija u starom gradu.

Izložba je ove godine okupila 14 umjetnika, kojima je zadana tema bila likovna izražajnost novih medija, pa su se kroz potonje imali priliku izraziti i oni akademski umjetnici koji se inače bave tradicionalnim likovnim medijima, slikarskim i kiparskim, poput Jasne Maretić, Josipa Diminića i Vinka Šaine.

Iako je sudionika ovaj put bilo nešto manje nego na prijašnjim izdanjima Uzleta, ocjenjivački žiri u kojem su i ove bile Branka Arh, Gorka Ostojić Cvajner i Ester Miletić, ipak nije zbog toga imao lakši posao, s obzirom da su se svi sudionici vrlo uspješno izrazili na zadanu temu.

– Većina izloženih radova su instalacije, često u interakciji s multimedijskim projektima. Ideje su izražene na različite načine, kao evokacija na djetinjstvo, kao egzistencijalni doživljaj samoće, kao ironični stavovi prema ljudskoj stvarnosti, kao nemogućnost ostvarenja ljepote i sklada, kao ekološka destrukcija svijeta, ali i kao čisto likovni argumenti percipiranja prostora, kazala je povjesničarka umjetnosti i članica ocjenjivačkoga suda B. Arh predstavljajući izložbu.

 

U nekim radovima sudjeluje i sama publika, koja, u pojedinim slučajevima, doprinosi kompletiranju umjetnikova djela. Takav je i rad Beti Kranjčević. Njena «Paučina» predstavlja arhetipski odnos žrtve i napadača napravljena je od najlonskoga konca i željeza, a tijekom svečanoga otvorenja bila je iznimno zanimljiva najmlađim posjetiteljima, koji su bili njene prve ''''žrtve''''. S obzirom da je razapeta na drvoredu pod kulom Torion u starom gradu, kraj parkirališta, gdje će se u subotu održati završna večer u povodu obilježavanja Dana grada Labina, instalacija će, nažalost, biti demontirana prije nego drugi radovi koji će se moći pogledati još i dan kasnije.

Među izloženim radovima je i ''''krevet s ružama'''', instalacija «Rajski vrt» Sanje Švrljuga Milić, stablo s oko tisuću vrtnih puževa, rad «Helix aspersa» Katje Ćus, instalacija «Ja volim samo sebe» s konkavnim ogledalom, kamerom i računalom s programom Photoshopa, pomoću kojeg se obrađuju nastale slike. Autorica je Anessa Alagić Negri.

Tea Bičić predstavila se «Portretima», hommageom Fridi Kahlo, Narcisa Adalgisa Škopac «Inventurom», Ivona Verbanac «Lavandinom», Rossana Zupičić «Upitnikom tražitelja zaposlenja», J. Maretić «Za čisto more u Tunarici», Mirta Diminić «Nitima života», Zdravko Milić radom «Installazione techno spazio», J. Diminić «Djetinjstvom», V. Šaina «Golgotom», te Orlando Mohorović radom «Šoht A35». Upravo je Mohorović zaslužan za Netz projekt, preko kojeg je ovogodišnji Uzlet bio umrežen s 50-ak galerija na šest kontinenata, kojima se u naredna dva dana šalju podaci o izložbi. U crkvici Sv. Stjepana izloženi su radovi studentica Eni Blašković, Auguste Kokot te Glorije Selan.

 

Foto: Beti Kranjčević i labinski gradonačelnik Tulio Demetlika

 

 

Beti Kranjčević labinski uzlet likovnosti kultura Tea Bičić Orlando Mohorović umjetnost