Labinski učenici za Valentinovo: Srce u knjižnici, knjižnica u srcu

Labinski učenici za Valentinovo: Srce u knjižnici, knjižnica u srcu

15.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Naslov »Srce u knjižnici, knjižnica u srcu« na srcima ukrašenoj pozivnici lako bi se mogao zamijeniti sa sladunjavim i zamornim klišejima u povodu komercijalnoga praznika zaljubljenih, no labinski srednjoškolci i osnovci pokazali su preksinoć razvikanim domaćim estradnim imenima i samoprozvanim guruima ovoga i onoga kako se, ustvari, obilježava Dan sv. Valentina.
Na početku pročitani aforizmi o ljubavi poslužili su kao uvod nastupima Karle Kravanje, Leone Stemberger, Ane Licul i Kristine Batelić, koje su predstavile svoje stihove, inače odabrane za nadolazeće županijsko natjecanje Lidrano. Snažnim emocijama, dojmljivim pjesničkim slikama i sigurnim nastupom potvrdile su često osporavanu mladenačku snagu za pisanje poezije. Njihovo je životno razdoblje upravo primjereno strasnoj ljubavi i dubokome razočaranju koje su zanatski besprijekorno i stilski vješto prenijele na papir.
Dramska skupina »Era«, čije ime na plakatu kakve manifestacije već garantira smijeh do suza, i ovoga je puta potvrdila višestruko nagrađivanu i priznatu kvalitetu. Zvijezda je rođena, s pravom se može reći za Marija Gigovića, učenika prvog razreda srednje škole, čiji je glumački talent neosporan, a vladanje scenom posramilo bi i profesionalce. Lakoća kojom se Mario uživljava u lik direktora iz južnoameričke sapunice, a odmah potom umišljenoga modnog znalca zaslužila je pljesak na otvorenoj sceni, što se rijetko viđa i u pravom kazalištu.
Bisere ljubavne poezije domaće i svjetske literature interpretirale su Irina Adamović i Franka Batelić (Znat ćeš da te volim, P. Neruda), Tamara Malić (Barbara, J. Prevert) i Leona Stemberger (Kutija koja pokazuje kakvo će biti vrijeme, L. Paljetak), a uslijedio je šećer na kraju, monodrama »Debljina« u izvedbi izvrsne Romi Belanić. Tekst Rujane Jeger, a riječ je o kolumni preuzetoj iz hrvatskoga izdanja mjesečnika Cosmopolitan, Romi je predstavila upravo onako kako treba - mladenački drsko, samouvjereno i afektivno, ali ponajprije iskreno, za što je i ispraćena ovacijama. Program su plesnom točkom zaključile članice grupe Art dance u crveno-crnim kostimima, a njihov je odabir boje strasti i ne-boje smrti rezimirao priču o ljubavi kako je doživljavaju i izražavaju mladi.
Nakon desetaka kartica novinskih tekstova o tome što pokloniti voljenoj osobi, kako se odjenuti i našminkati, što pojesti i čemu se nadati 14. veljače, jednosatno uživanje u nastupima učenika i učenica u knjižnici labinske srednje škole sve vrišteće naslove i sjajne modne editorijale čini besmislenima. Važna je, naposljetku, samo ljubav.

osnovna škola srednja škola valentinovo