Labinski srednjoškolci uspješni na državnom natjecanu iz biologije, Mario prvi,Monika peta

Labinski srednjoškolci uspješni na državnom natjecanu iz biologije, Mario prvi,Monika peta

21.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

LABIN -Mario Gigović iz prvog razreda i maturantica Monika Mačkić, gimnazijalci Srednje škole Mate Blažine iz Labina, s netom održanoga državnog natjecanja iz biologije vratili su se kao laureat i ponosna vlasnica priznanja za peto mjesto u konkurenciji istraživačkih radova iz cijele Hrvatske. Rezultat je to dugotrajnog i strpljivog rada pod budnim okom njihove mentorice, profesorice biologije i kemije Sandre Jurman, koja nije skrivala ponos i zadovoljstvo.

 

»Senzorska analiza maslinovih ulja« naslov je najboljeg rada u kojemu je Gigović, svestran učenik i izvrstan glumac, prikazao rezultate analize četiri vrste maslinovog ulja, odnosno više uzoraka svakog od njih.
Monika Mačkić, buduća studentica medicine na riječkome sveučilištu, usredotočila se na genetiku. U svojemu je radu naslovljenom »Istraživanje dominantnih i recesivnih svojstava na uzorku učenika korištenjem biostatističkih metoda« prezentirala tijek i rezultate analize uzoraka dobivenih anketom 1.262 ispitanika. Rezultati proučavanja trinaest osobina, poput oblika ušne resice, mogućnosti savijanja jezika i oblika ruba kose, pionirski su rad, budući da se radi o prvome istraživanju takve vrste uopće za labinsko područje, pa postoji mogućnost i njegova publiciranja u nekome od stručnih medicinskih časopisa.


Govoreći o opremljenosti kabineta i dostupnoj literaturi, što je nužno za nastanak ovakvih radova, ravnatelj Čedomir Ružić iskoristio je prigodu i zahvalio bivšoj učenici ove škole Barbari Krištofić, čija je donacija od tridesetak knjiga, mahom sveučilišnih udžbenika s američkih i britanskih visokoškolskih ustanova, obogatila fond školske knjižnice.

S. Z.

natjecanje biologija Monika Mačkić Mario Gigović srednja škola Mate Blažina