Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar

Labinski srednjoškolci ponovno uspješni na online informatičkom natjecanju Dabar

27.11.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Natjecanje Dabar - međunarodno online natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja se u Hrvatskoj održalo šesti  put i to u tjednu od 8.11. do 12.11. Srednja škola Mate Blažine Labin sudjelovala je ove godine po peti put, a sudjelovalo je 12 učenika različitih razreda i usmjerenja. Na razini Hrvatske u kategoriji GigaDabar sudjelovalo je 5017 srednjoškolaca.

Pet učenika labinske srednje škole ušlo je među 10% najboljih na razini države. To su redom Karlo Peršić (4.e), David Vorano (3.f),  David Sandić (2.e), Antonio Martinčić (2.e) i Petar Vorano (3.f).

Na natjecanju su još sudjelovali David Mišon  (4.e), Annika Marić (1.o), Andrea Batelić (1.o), Sven Končić (4.e), Ivan Dundara (2.e), Zoja Bošković Gobo (4.f) i Filip Banak (2.e).

Dabar (originalni naziv Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima, nastavnicima i učenicima. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza problemskih i logičkih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja. Ciljevi natjecanja su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i Svijetu.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:  za učenike 1. i 2. razreda OŠ - kategorija MikroDabar,  za učenike 3. i 4. razreda OŠ - kategorija MiliDabar,  za učenike 5. i 6 razreda OŠ - kategorija KiloDabar,  za učenike 7. i 8. razreda OŠ - kategorija MegaDabar i  za učenike svih razreda srednje škole - kategorija GigaDabar. Ove je godine u svim kategorijama ukupno pristupilo 42553 učenika iz 679 prijavljenih škola.

Natjecanje se odvija online, u CARNETovom sustavu MOOC. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a najveći broj bodova za svaki zadatak je 1 bod. Natjecatelji mogu koristiti papir i olovku kao dodatnu pomoć u rješavanju zadataka, međutim uporaba kalkulatora te drugih pomagala nije dozvoljena.

Pripremu i organizaciju natjecanja u Srednjoj školi Mate Blažine vodili su nastavnici Eler Diminić i Nedeljko Mandić. Svi su učenici koji su sudjelovali (ispunili anketu i riješili test) ostvarili pravo na digitalnu značku i diplomu, a učenicima koji su ostvarili 10% najboljih rezultata dodijeljene su i posebne diplome i značke za izniman uspjeh na natjecanju.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Službena stranica natjecanja u Hrvatskoj je OVDJE!

Ove je godine udruga "Suradnici u učenju“ organizirala, po drugi puta i  natjecanje iz računalnog razmišljanja za učitelje, nastavnike, stručne suradnike i ravnatelje - DabroUčitelj od 2.11. do 7.11. Natjecanje je organizirano u istom digitalnom okruženju kao i natjecanje za učenike, 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. Na natjecanju Dabroučitelj sudjelovala su tri nastavnika  Srednje škole Mate Blažine, Gabriela Dundara, Laura Kokot i Nedeljko Mandić. Nastavnica Laura Kokot je svojim rezultatom ušla i u 10% najboljih među 439 sudionika na razini Hrvatske.

Po prvi puta je ove godine organizirano i natjecanje za studente, DabroStudent 2021. Natjecanje Dabar za učitelje i studente organizirala je udruga "Suradnici u učenju" i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, odsjek Učiteljski studij.

(Tekst: Nedeljko Mandić, prof. i Eler Diminić, prof.; foto: Čedomir Ružić)

srednja škola mate balažine labin dabar informatika računalno razmišljanje gigadabar karlo peršić david vorano david sandić antonio martinčić petar vorano david mišon annika marić andrea batelić sven končić ivan dundara zoja bošković gobo filip banak nedeljko mandić eler diminić