Labinski srednjoškolci pioniri u pretvorbi energije iz obnovljivih izvora

Labinski srednjoškolci pioniri u pretvorbi energije iz obnovljivih izvora

31.3.2008. // Vjesnik // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Energija iz obnovljivih izvora nudi prednosti smanjenja utjecaja energetskog sektora na okoliš, dostupnosti, otvaranja radnih mjesta i razvoja lokalnog gospodarstva Zahvaljujući »kitu«, edukacijskom uređaju za pretvorbu energije Sunčeva zračenja u toplinsku i električnu energiju, postavljenom prošle godine u labinskoj Srednjoj školi Mate Blažina, napravljena su već dva maturalna rada u toj školi na temu obnovljivih izvora energije te niz laboratorijskih vježbi.


»Kit« se redovito koristi u nastavi fizike, osnova elektrotehnike, električnih uređaja i strojeva, elektroenergetike i grijanja te klimatizacija. Iz te škole poručuju da su mogućnosti za izvođenje vježbi vrlo velike, no da bi nastava bila kvalitetnija, to jest da bi se individualizirala, potreban je veći broj takvih uređaja.
Zato u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), zahvaljujući čijem je projektu »Edukacijski kit za uporabu energije Sunca« labinska škola dobila edukacijski uređaj, najavljuju prijave na nove natječaje radi osiguranja novca za nabavu još uređaja kojima bi se opskrbile i druge škole u Hrvatskoj. U sklopu projekta izdana je i slikovnica »Obnovljivi izvori energije« namijenjena osnovnim školama te skripta o energiji Sunca namijenjena srednjim školama da bi se nastavnicima olakšalo uvođenje nove teme u nastavu.

 

U skripti je dan prikaz fizikalne pozadine energije Sunčeva zračenja, tehnički opis opreme isporučene školi i prijedlozi za provođenje pokusa u kojima će se iz energije Sunčeva zračenja dobivati električna i toplinska energija. Slikovnica i skripta mogu se naći na adresi www.mojaenergija.hr.


No, u DOOR-u traže sponzore kako bi skriptu tiskali, slikovnica je već podijeljena u oko 1200 primjeraka, te ih poslali srednjim školama. Izradu »kita« i slikovnice financirala je tvrtka Holcim.


»U obrazovnom sustavu postoji veliki propust jer obnovljivi izvori energije nisu zastupljeni u nastavnom programu. No njihova upotreba sve je zastupljenija, pa traži stalno nova saznanja, prema tome educirane ljude. Zato nam je cilj obrazovanje mladih na području praktične primjene energije Sunca«, kaže Robert Pašičko iz DOOR-a.


Energija iz obnovljivih izvora energije danas je još skuplja od energije dobivene iz tvz. konvencionalnih izvora energije, fosilnog i nuklearnog goriva. Ipak, ona ima brojne prednosti - smanjenje utjecaja energetskog sektora na okoliš, dostupnost, otvaranje novih radnih mjesta i razvoj lokalnog gospodarstva.


Zbog toga uporaba obnovljivih izvora energije predstavlja održivu energetsku opciju, pa uz energetsku učinkovitost i čistiju proizvodnju, predstavlja stup održivog razvoja na području energetike.
Oprema u Srednjoj školi Mate Blažine za korištenje Sunčeve energije sastoji se od sustava za proizvodnju električne energije i sustava za proizvodnju toplinske energije, pričvršćenih na pokretni edukacijski uređaj zvan »kit«. Sustav za proizvodnju električne energije sastoji se od fotonaponskog panela koji je spojen na akumulator i trošilo, žarulju koja može svijetliti po noći dok se akumulator puni preko dana, zatim od regulatora punjenja i pretvarača. Preko »banana« utičnica moguće je pratiti napon, struju i snagu koju proizvodi fotopanel.


Sunčev toplinski sustav za pripremu potrošne tople vode sastoji se od kolektora Sunčeve topline površine dva četvorna metra, pumpe, regulatora i spremnika tople vode, to jest radijatora. Energiju kolektor pretvara u toplinu koju voda prenosi do radijatora.
Na to je pričvršćen mjerni uređaj koji mjeri i prikazuje temperaturu zraka, vruće vode na izlazu iz kolektora te hladnije vode na izlazu iz radijatora. Tako se, primjerice, može vidjeti da i za zimskih dana kad temperatura zraka padne ispod nula stupnjeva Celzija, temperatura vode iz kolektora može iznositi više od 100 stupnjeva Celzija.

 


»Energija je povezana sa svim aspektima našeg života, daje nam svjetlo, grije nas, pokreće naše automobile, omogućuje rad kućanskih uređaja i drugo. Međutim, kako se glavnina potreba za energijom danas namiruje uporabom fosilnih goriva, nafte, plina i ugljena, uporaba energije uzrokuje negativne posljedice u okolišu. Zato sve razvijene zemlje pokušavaju smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i povećati udio obnovljivih izvora energije u mješavini korištenih energenata. Tim putem treba krenuti i Hrvatska«, kaže Robert Pašičko, dodajući da javnost stoga mora biti upoznata s načinima i prednostima njihove uporabe, tehničko osoblje mora biti obučeno na tom području, a država mora osigurati ekonomske poticaje za ugradnju i uporabu potrebne opreme.

 


Hrvatska ima odlične preduvjete u pogledu upotrebe Sunčeve energije. Građani pomalo prepoznaju mogućnosti pretvorbe energije Sunčeva zračenja u toplinsku energiju pomoću toplinskih kolektora, te u električnu energiju pomoću fotonaponskih sustava. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kažu da se dosta građana interesira za postavljanje solarnih ćelija, pa razmišljaju o davanju poticaja. No, i vlastita ulaganja svakako će se dugoročno isplatiti.Solarni kolektor iz vlastite radionice


Sunčeve kolektore za grijanje vode u kućanstvu moguće je uz nešto stolarskog i vodoinstalaterskog znanja napraviti u malo bolje opremljenoj kućnoj radionici. Za potrebe jednog četveročlanog kućanstva dovoljan je sustav koji se sastoji od tri solarna kolektora - površina jednog je dva četvorna metra, i spremnika za vodu od 200 do 300 litara. Isplati se instalirati i veći sustav od 10 do 12 četvornih metara površine kolektora sa spremnikom od 750 do 1000 litara, koji i zimi može akumulirati dovoljno energije da se spoji na centralno grijanje i time smanjiti račun za grijanje. Četveročlano kućanstvo za kolektore, dodatnu opremu, instalacije i spremnik treba izdvojiti oko 18.000 kuna. Onaj tko se sam upusti u gradnju po kolektoru može uštedjeti oko 2000 kuna.

No, dugoročno je isplativo i ako se cijela oprema kupi.Danas su najrašireniji pločasti kolektori. Uz njih se danas na tržištu mogu pronaći i vakuumski kolektori. Oni su skuplji od pločastih tipova i osjetljivi na gubitak vakuuma. Pogodniji su za hladne klime s manjom insolacijom.

 

Srednja škola Mate Blažina obnovljivi izvori energija zračenje DOOR Holcim sunce održivi razvoj edukacija Labin energija