Labinski srednjoškolci na studijskom putovanju u Forlìju (Italija)

Labinski srednjoškolci na studijskom putovanju u Forlìju (Italija)

24.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U razdoblju od 10. do 12. travnja 2019. realizirano je 2. studijsko putovanje u sklopu međunarodnog projekta Grada Labina ATRIUM PLUS - učenici i profesori Srednje škole Mate Blažina posjetili su Forlì. Sveukupno je na razmjeni sudjelovalo 23 učenika i 4 profesorice - Dijana Muškardin, voditeljica i koordinatorica projekta, te profesorice Karla Golja Milevoj, Olivera Tadić i Sanja Gregorinić Trumić.
Domaćini ovog studijskog putovanja bili su grad Forlì, udruga ATRIUM te Klasična srednja škola “Giovanni Battista Morgagni” iz Forlìja.

Radni dio posjeta, održan je 11. travnja 2019. i sadržavao je u prvom dijelu dana testiranje  Atrium kulturne rute Forlì, koje je započelo ispred glavnog Željezničkog kolodvora u Forlìju te se nastavilo niz Viale della Libertà  do  Piazza della Vittoria, gdje se nalazi i naša škola domaćin. Sama ruta nosila je i naziv “MEMOWALK ATRIUM PLUS: THE AVENUE OF CONSENSUS”.
Nakon obilaska rute, slijedila je rasprava i evaluacija rute u Sali Icaro škole domaćina.  U tom dijelu i naši su učenici izlagali o testiranju Labinske atrium rute te o aktivnostima na kojima su sudjelovali. Srednja škola Mate Blažina bila je domaćin srednjoškolcima iz Barija  8. travnja 2019.
Učenica 3. razreda gimnazije Lea Budaković  te profesorica povijesti Dijana Muškardin također su dale izjavu te svoja razmišljanja o značenju rute ATRIUM GO. ATRIUM GO je turističko-kulturni proizvod posvećen školskim putovanjima a kreiran u sklopu projekta ATRIUM Plus. Aktivnosti koje su se provodile tijekom studijskog posjete Forliju bit će snimljene u svrhu izrade promotivnog videozapisa namijenjenog školama i turoperatorima.

Drugi dio dana bio je predviđen ta radionicu pod nazivom  “THE MOSAICS OF THE FORMER MILITARY COLLEGE OF AERONAUTICS IN FORLÌ AS INSTRUMENT OF POWER IN THE FASCIST REGIME”.  Mozaici na kojima su učenici radili nalaze se u bivšem vojnoj školi aeronautike u Forliju dana s je to prostor Srednje škole “Caterine Sforza”. Učenici su uz stručno vodstvo i zadatke u grupama analizirali i ocjenjivali mozaike koji su u sebi nosli poruku tadašnje ideologije fašizma te bili instrument moći.  Radionicu s učenicima iz Labina i Forlija su vodile stručne suradnice iz Udruge Deina.
Posjet je završio razgledom same jezgre Forlija te zajedničkim druženjem.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


ssmb.hratrium plus forli studijsko putovanje obrazovanje dijana muškardin