Labinski srednjoškolci na „Hacknite” natjecanju

Labinski srednjoškolci na „Hacknite” natjecanju

22.10.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Nacionalni CERT i ove godine u listopadu obilježava Europski mjesec kibernetičke sigurnosti u sklopu kojeg se provodi niz aktivnosti s ciljem podizanja razine svijesti o kibernetičkoj sigurnosti te promocija sigurnijeg korištenja interneta. Po prvi put je organizirano dvodnevno natjecanje „Hacknite” koje se održalo 17. i 18. listopada.

Sudjelovalo je 33 srednjoškolska tima iz 16 gradova, a labinsku srednju školu predstavljao je tim „Labinski kovari“ kojeg su činili učenici 4. razreda opće gimnazije Lucia Demarin, Mateo Dobrić, Chiara Golja, Natali Lazarić i Tara Radović s profesoricom Laurom Kokot. Zbog epidemioloških mjera natjecanje je održano online te su učenici rješavali zadatke u timu, ali svatko sa svog računala kod kuće.

Natjecanje se održalo u obliku CTF-a (Capture the Flag: Jeopardy-style), a sastojalo se od niza složenih zadataka iz različitih kategorija: Binarno iskorištavanje ranjivosti, Web, Kriptografija, Reverse engineering, Digitalna forenzika i Ostalo. Svaki zadatak je nosio određeni broj bodova proporcionalno procijenjenoj težini zadatka. Osim što su pokazali svoje dosadašnje znanje o zadanoj temi, labinski srednjoškolci su ovim natjecanjem proširili svoje znanje iz područja kibernetičke sigurnosti, primjeni sigurnosnih mjera i zaštiti od prijetnji te vježbali kako ispraviti moguće sigurnosne propuste u programskom kôdu.

(Tekst i foto: Laura Kokot)hacknite natjecanje srednja škola mate blažina kibernetička sigurnost